bdf.brcko@gmail.com

Suđenje Đorđu Ristaniću za ratne zločine u Brčkom: Svjedočio Zoran Bogdanović

Zoran Bogdanović kazao je da je od polovine maja 1992. bio sekretar Izvršnog odbora Opštine Brčko, kome se priključio na poziv Mileta Markovića.

On je rekao da su u početku prevashodno nastojali zaštititi društvenu imovinu, jer su se dešavale velike pljačke.

Prema riječima Bogdanovića, u Brčkom se u to vrijeme nije znalo ko je vlast, dolazile su razne vojne jedinice, koje bi istjerivale one prethodne. Kazao je da Izvršni odbor nije mogao spriječiti njihovo djelovanje.

Svjedok je rekao da nisu bili prijatni odnosi sa tim jedinicama. Naveo je da predstavnici vojske i policije nisu prisustvovali sastancima Izvršnog odbora dok je on tu bio, od polovine maja do kraja avgusta 1992. godine.

Bogdanović je kazao da je poznavao optuženog Đorđa Ristanića i da zna da je postojalo Ratno predsjedništvo, ali nisu sarađivali s njima.

Svjedok je rekao da je Marković, koga je cijenio, podnio ostavku u Izvršnom odboru, te da je i on nakon nekoliko dana isto učinio. Kako je naveo, shvatio je da se ne može puno toga uraditi. Dodao je da nisu bili izloženi verbalnim napadima samo sa srpske strane, već da je čuo kako su i Bošnjaci govorili da je on predsjednik nekog prijekog suda.

Bogdanović je rekao da je sa porodicom otišao u Srbiju, gdje je počeo da radi. Kazao je da ga je jedne prilike policija odvela iz stana i da je upućen na ratište, gdje je proveo tri mjeseca.

Napomenuo je da se uspio vratiti u Srbiju, te da je još jednom pokušano njegovo odvođenje na ratište. Kako je naveo, u Brčko se vratio 1996. godine i nije mogao naći posao jer je bila podnijeta prijava zbog dezerterstva. Dodao je da je tako bilo do amnestije 1998. godine.

Sudija Šaban Maksumić upozorio je Odbranu, pri kraju Bogdanovićevog svjedočenja, da nisu postavljali detaljna pitanja koja se ne odnose na dešavanja obuhvaćena optužnicom.
Braniteljice Senka Nožica i Lejla Čović rekle su da žele pokazati analogiju sa pozicijom koju je imao optuženi, kao i da su Srbi napuštali Brčko i da su snosili posljedice zbog toga.

Nožica je napomenula da se na suđenjima često postavlja pitanje zbog čega neko nije otišao.

Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Na pitanja tužioca Seida Marušića svjedok Bogdanović je odgovorio da ne zna da je Ministarstvo odbrane dostavljalo Izvršnom odboru izvještaje o mobilisanju vojnih obveznika. Ne zna ni da je raspravljano o ubistvima i zlostavljanima, kao ni da su prema Bošnjacima i Hrvatima preduzimane određene akrivnosti.

On je kazao da ne zna da li je Ristanić putovao u Beograd.

Odbrana je saslušanjem Bogdanovića završila dokazni postupak.

Tužilac Marušić je najavio dva svjedoka u odgovoru na dokaze Odbrane, te naveo da se obratio organima Italije radi saslušanja zaštićenog svjedoka.

Braniteljica Čović je prigovorila da je još prije tri godine najavljivano saslušanje ovog svjedoka i da je jednom to pokušano, a da tužilac pred kraj suđenja kaže da je prije nekoliko dana poslao zamolnicu Italiji.

Sudija Maksumić je rekao da je tužilac imao dovoljno vremena da pripremi korespondenciju u vezi sa ovim svjedokom i da će mu biti ostavljen kratak rok da to završi.

Suđenje se nastavlja 9. juna.

 

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno

Za direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije u Distriktu imenovan penzionisani policajac Žarko Ćosić

Skupština Brčko Distrikta BiH je na jučerašnjem zasjednanju imenovala direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije u Brčko Distriktu, institucije od koje i...

AFERA KISEONIK POKAZUJE KO VODI I GDJE VODI BRČKO DISTRIKT BIH

Po prvi put u posljednjih petnaestak godina jedna brčanska politička stranka opravdala je razloge svoga postojanja. Brčanska stranka „Narod i pravda“ je prije par...

BRČAK NEŠAD ALIKADIĆ, SVJETSKI POZNAT ARHITEKTA I BOSANSKI PATRIOTA PRUŽA RUKU PRIJATELJSTVA I SARADNJE

Notorna je činjenica da godinama na važne javne funkcije u Brčko Distriktu BiH dolaze kadrovi, ne mediokriteti, oni osrednji, nego oni najgori, oni sa...

Od sutra u Distriktu nema korupcije: Dolaze predstavnici američke ambasade da potpišu sporazum sa Vladom Distrikta o borbi protiv korupcije

Prošlo je dvadeset godina od nastanka Distrikta, koji su osmislile i supervizorskim palicama uspostavile SAD. Nesebično su se trudili da uspostave funkcionalnu izvršnu vlast, pa...

Znate li onaj vic o Brćaku, Luki i Sehari ??? NEKAD LUKA, DANAS FINANSIJSKA BRUKA

Imo Brćak kamaru para, pa dao Sehari da ih čuva, ali pod jednim uslovom, Ako mu dijete Luka zapadne u belaj i zatreba para...

Požar kod stadiona Jedinstvo, gori zgrada gradskih bazena

KRIMINALITET: - U izvještajnom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježena su tri krivična djela, od čega su dva u oblasti imovinske...

Zapad sprema rat u BiH! BRČKO JE MESTO ODAKLE SVE KREĆE?!

Situacija u koju je dovedena Republika Srpska polako, kaže Pavić u emisiji Radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka", klizi ka nekoj novoj konferenciji. Za...

Preminuo naš sugrađanin, Brčak, IMRAD KOPČO ( MEHMEDA ) KOPČALIĆ

S tugom u srcu obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je 11.7.2021. godine, u Kanadi, nakon duže bolesti, preminuo naš dragi IMRAD KOPČO ( MEHMEDA...