bdf.brcko@gmail.com

Brčko Distrikt bilježi pad svih parametara poslovanja za nekoliko postotaka

Obrađeni su i prvi preliminarni podaci o poslovanju preduzeća u Bosni i Hercegovini u 2020. godini, u sklopu projekta 100 najvećih kompanija u našoj zemlji, koji tradicionalno rade Poslovne novine i bonitetna agencija LRC (članice LRC Grupacije).

Rangiranja kompanija i analize će pokazati kako su poslovale kompanije u prvoj godini pandemije u odnosu na prethodne.

Prema zbirnim podacima, u Bosni i Hercegovini su tokom 2020. godine poslovala 34.942 preduzeća, što je jedan posto više nego godinu prije. U tim preduzećima je radilo 534.076 zaposlenika, što je tri posto manje nego 2019. godine. Ove kompanije su ostvarile prihod od 67,5 milijardi KM, što je pad od osam posto u odnosu na 2019. godinu, kao i prihod od izvoza od oko 9,66 milijardi KM, što je 11 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Zanimljivo je da je ukupna dobit bh. preduzeća u prvoj pandemijskoj godini bila veća za dva posto u odnosu na 2019. godinu tako da su prema ovom osnovu inkasirali 3,86 milijardi KM.

Isti podaci preslikani na entitete i Brčko distrikt su vrlo zanimljivi. Iako prošle godine, izuzev u Brčko distriktu (dva posto), nije smanjen broj preduzeća u odnosu na prethodnu godinu, vidljivo je da je Federacija BiH ekonomski znatno teže podnijela zatvaranje privrede od Republike Srpske. Tako su kompanije sa sjedištem u FBiH prošlu godinu okončale padom dobiti od 12 posto, dok su u RS-u dobit povećale za čak 32 posto. Prošlogodišnja dobit kompanija u FBiH je iznosila 2,19 milijardi KM, a u Republici Srpskoj 1,5 milijardi KM. Izvoz kompanija iz oba entiteta je pao po 12 posto. U FBiH je izvoz dosegao brojku od 6,7 milijardi KM, a u RS 2,69 milijardi KM. Prihod kompanija iz FBiH je prošle godine iznosio 45,2 milijarde KM, što je pad od deset posto. U isto vrijeme prihod kompanija u RS-u je iznosio 20,2 milijarde KM, što je pad od četiri posto.

U FBiH se smanjio i broj zaposlenih i to za četiri posto. Tako su prošlu godinu firme u FBiH završile sa 351.638 zaposlenih, a u Republici Srpskoj sa 171.781 zaposlenikom, odnosno broj zaposlenih u ovom entitetu je ostao na istom nivou ili je smanjen na nivou statističke greške (za nekoliko stotina radnika).

Ni Brčko distrikt nije ostao imun na posljedice ekonomskog zatvaranja i bilježi pad svih parametara poslovanja za nekoliko postotaka. Broj kompanija u distriktu je smanjen za dva posto i prošle godine je iznosio 1.365, a broj zaposlenih za jedan posto, pa je tako u Distriktu Brčko prošle godine radilo 10.657 radnika. Prihod kompanija u distriktu je pao za sedam posto i iznosio je oko dvije milijarde KM. Ukupna dobit kompanija u Brčko distriktu je iznosila 126,7 miliona KM, što je smanjenje za tri posto u odnosu na 2019. godinu. Interesantno je da su kompanije iz distrikta prošlu godinu završile rastom izvoza od šest posto. Njihov prošlogodišnji izvoz je dostigao 246,9 miliona KM.

S obzirom na sve što se događalo prošle godine, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini, ovi podaci su, manje-više, očekivani. Premijer FBiH Fadil Novalić je početkom aprila izjavio da će FBiH zabilježiti pad bruto društvenog proizvoda u 2020. godini od oko 4,8 posto, dok se u Republici Srpskoj prognozira pad od oko 3,5 posto. Centralna banka Bosne i Hercegovine je prije nekoliko dana objavila projekcije ekonomske aktivnosti za ovu i narednu godinu. Prema toj projekciji, u 2021. godini Bosnu i Hercegovinu očekuje rast ekonomske aktivnosti za 3,4 posto u odnosu na prošlu godinu. U CBBiH navode da je početak ove godine donio snažniji rast bh. ekonomije od očekivanog i to zahvaljujući dobrim rezultatima industrijske proizvodnje i rastu izvoza.

Prema projekcijama Centralne banke BiH, BDP Bosne i Hercegovine bi u ovoj godini trebao narasti za pomenutih 3,4 posto, a isti rast se predviđa i za narednu godinu. Također, ove godine bi snažnije trebao porasti i izvoz i to za 18,1 posto te investicije za 7,7 posto, kao i lična potrošnja građana (za 2,8 posto). Sve ovo, naravno, u poređenju s prošlom godinom. No, na potvrdu ovih podataka pričekat ćemo do novembra, kada će CBBiH objaviti nove srednjoročne makroekonomske projekcije za period 2021-2023. godine.

 

 

Izvor: https://www.072info.com/poznato-kako-su-poslovale-bh-kompanije-u-2020-godini/

Izdvojeno