bdf.brcko@gmail.com

Afera ‘Pandora’: Iz slučaja se izgubili Čović, Špirić, Dodik…

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, danas je osuđen na devet godina zatvora.

Pored toga, oduzima mu se i imovina u vrijednosti od 1,7 miliona KM.

Osuđen je za primanje dara i drugih oblika koristi, te pranje novca, a Anes Sadiković na dvije godine zatvora za davanje dara pri uvozu tekstila.

Akcija i afera u kojoj je uhapšen Čaušević nazvana je “Pandora”, a sve je krenulo sad već davne 2014. godine hapšenjem 54 osobe.

Tada je ovaj slučaj nazivan jednim od najvažnijih i najvećih slučajeva u borbi protiv kourpcije u BiH. Razlog? Navodi da je Čaušević sa svojim saradnicima u strankama HDZ i SNSD budžet oštetio za oko dvije milijarde KM, a trag novca trebao je voditi do vrhova SDA, HDZ-a i SNSD-a. Još preciznije – rahmetli Sulejmana Tihića, Dragana Čovića, Milorada Dodika.

Već na samom početku slučaj je bio zamagljen, misteriozan, a informacije su se javnosti davale na kapalju. No, mediji su objavljivali detalje.

“Ovo mi je najsretniji dan u životu”, rekao je Čaušević 18. juna 2014. godine kada su ga pripadnici SIPA-e uhapsili i vodali po njegovim brojnim nekretninama u Sarajevu.

Ubrzo se počelo spekulirati da je Čaušević “otpakovao” i tužiteljima kazao sve, odnosno da je otvorio pandorinu kutiju.

Njegov status ubrzo se promijenio. Navodno je bio saradnik, pa svjedok, pa na kraju ipak optuženik.

Iako je umiješanost Čauševića u kriminal neosporna, ostaje pitanje šta je s informacijama koje je dao istražiteljima?

Sam Čaušević je pisao pravosudnim institucijama i navodio da je prevaren.
„Ja sam s Tužilaštvom BiH potpisao Sporazum o priznaju krivnje 5. septembra 2014. godine. Sporazum je potpisan od strane tužitelja Olega Čavke, Dubravka Čampare, uz odobrenje i prisustvo Gorana Salihovića i Bože Mihajlovića. Sporazum je na primjerku Tužilaštva potpisao i advokat Asim Crnalić“, pisao je Čaušević.

U svom iskazu koji je dao Čaušević je navodio ogroman kriminal u koji su direktno upetljani Nikola Špirić, Dragan Čović, Sulejman Tihić…

“Odmah nakon davanja mog iskaza utvrdili da je 397 hiljada eura nepoznatog porijekla Nikola Špirić prebacio u Beč (kupovina stana), a da je Robot privatizirao Biru sa velikim zalihama različitih uređaja. Ja sam i za druge stvari, odmah po izlasku iz pritvora dostavio više stotina stranica dokumentacije o kriminalu“, piše Čaušević.

Pričao je kako ga je Čović vozao po Mostaru, tražeći od njega da kupi zgradu koja vrijedi 900.000 KM za 1,5 miliona i još mnogo toga.

Jasno je da Čaušević kao činovnik SDA na moćnoj poziciji nije mogao raditi sam, odnosno da je morao raditi pod pokroviteljstvom politike. No, pitanje je – zašto političara nema na optuženičkim klupama?

 

Autor: Raport.ba

Izdvojeno