bdf.brcko@gmail.com

OHR mora ostati garant stabilnosti Brčkog Distrikta BiH i u narednom periodu

Stranka demokratske akcije (SDA) osvrnula se na rad Vlade Brčko Distrikta, a iz stranke su istakli kako je Brčko primjeru uspješne saradnje međunarodne zajednice i domaćih vlasti u reformskim procesima.

Iz SDA su naveli kako kako pozdravljaju odluke Vlade Brčko Distrikta te pružaju punu podršku reformskim procesima u ovom dijelu BiH.

“Pozdravljamo čvrsto opredjeljenje Vlade Brčko Distrikta na čelu sa gradonačelnikom Esedom Kadrićem, Skupštine Brčko Distrikta, te cjelokupne institucionalne strukture Brčko Distrikta da nastave reformske procese na unaprjeđenju dobre vladavine, infrastrukturnog razvoja i poslovnog okruženja, a sve u cilju stabilnog i prosperitetnog Brčkog, a time i stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine”, navode iz SDA.

Također, poručili su kako je Brčko Distrikt primjer uspješne saradnje OHR-a i domaćih vlasti.

“Podrška međunarodnih partnera domaćim institucijama vlasti, a naročito intenzivan angažman supervizora za Brčko Distrikt i Ureda visokog predstavnika (OHR), važan je element do sada postignutog uspjeha u Brčkom i to je jedan od primjera pozitivnog doprinosa međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini”, poručili su iz stranke.
Angažman međunarodne zajednice, kako ističu iz SDA, posebno je bitan u periodu prijetnji suverenitetu BiH.

“Intenzivan angažman međunarodne zajednice, predvođene OHR-om, je garant reformskih procesa u Brčko Distriktu, ali i njegove stabilnosti i održivosti, naročito u svjetlu prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, osporavanju njenih nadležnosti i institucija, te nepoštivanju njihovih odluka. Podsjećamo da Brčko Distrikt, u skladu sa amandmanom I na Ustav BiH, postoji pod suverenitetom Bosne i Hercegovine i spada pod nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, kao i da je zaštita statusa i ovlaštenja Distrikta u ingerenciji Ustavnog suda BiH”, ističu iz SDA.

Osim toga, naveli su kako osporavanje odluka Ustavnog suda BiH dovodi u pitanju stabilnost Distrikta.

“Svako osporavanje državnih nadležnosti, uključujući osporavanje nadležnosti prenesenih na državu u skladu sa Ustavom BiH i zahtjeve za njihov povrat na entitetski nivo, te svako osporavanje državnih institucija i njihovih odluka, a naročito osporavanje Ustavnog suda BiH i nepoštivanje njegovih konačnih i obavezujućih odluka, dovodi u pitanje stabilnost i pravnu poziciju Distrikta”

Na kraju, iz SDA su poručili kako OHR mora ostati garant stabilnosti Brčkog Distrikta i u narednom periodu.

“Da takvih pokušaja ima, svjedoči kontinuirano obilježavanje neustavnog ‘dana entiteta RS’ u Brčkom, koje se ove godine organiziralo na temelju akata i uz angažman institucija ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Imajući u vidu nedavnu odluku Ustavnog suda BiH, kojom se ograničavaju podnosioci apelacija po pitanjima vezanim za amandman I na Ustav BiH, jasno je da, u ovom trenutku, de facto ne postoji domaći instrument zaštite Distrikta. Zbog toga OHR, supervizor za Brčko Distrikt i Arbitražni tribunal moraju ostati garant stabilnosti i održivosti Distrikta, njegovog statusa i ovlaštenja”, zaključuje se u saopćenju SDA.

Izvor: klix.ba

Izdvojeno