bdf.brcko@gmail.com

Brčko je na pravom putu, ali će krajnji uspjeh ovisiti o pravovremenoj provedbi infrastrukturnih projekata

Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) uputila je danas saopštenje povodom nove posjete supervizora Michaela Scanlana Brčkom. Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti.

– Brčko je na pravom putu, ali će krajnji uspjeh ovisiti o pravovremenoj provedbi infrastrukturnih projekata pod pokroviteljstvom EBRD-a i Svjetske banke i fokusiranom trošenju budžetskih sredstava za dobrobit cijele zajednice, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Supervizor je u utorak posjetio „Komunalno Brčko“ gdje je informiran o kupovini dvije mobilne trafostanice u sklopu granta od 1,5 miliona KM koji je odobrila Skupština Distrikta u oktobru 2020. Mobilne trafostanice će poboljšati pouzdanost napajanja električnom energijom u Brčkom u slučaju prirodnih nesreća ili drugih tehničkih prekida. Iz ovog granta će se također finansirati polaganje kablovskih vodova od 35kV i 10kV čime će se omogućiti proširenje kapaciteta luke i potpomoći daljnja poslovna ulaganja.

Uključujući utopljavanje tri javne zdravstvene ustanove u cilju poboljšanja energetske efikasnosti u suradnji sa UNDP-om, radi se o pozitivnim primjerima kako koristiti resurse Brčkog za dobrobit zajednice, dodao je supervizor.

Scanlan je također obavio sastanke u Luci Brčko i JP „Putevi Brčko“ gdje se razgovaralo o vremenskom okviru za kompletiranje modernizacije luke i obnovi pristupa za teški teretni transport iz Hrvatske i šire u brčansku luku preko novog mosta Brčko-Gunja.

Na sastanku sa predstavnicima „STUDEN & CO Holdinga“ supervizor je informiran o planu provedbe specijalne pogodbe između vlasti Distrikta i „STUDEN-a“ koja će omogućiti otvaranje 220 novih radnih mjesta u poslovnoj zoni Brod, a koja je jednoglasno odobrena prošle sedmice u Skupštini Distrikta.

Supervizor se sastao sa visokim zvaničnicima Vlade i Skupštine Distrikta te je pohvalio donošenje Strategije razvoja koja će poslužiti da se osigura transparentan, nepolitičan i ravnomjeran razvoj Distrikta u narednih sedam godina.

Međutim, ubrzana implementacija donatorskih infrastrukturnih projekata će i dalje predstavljati izazov zbog manjka neophodnih tehničkih i koordinacijskih vještina u brčanskoj javnoj upravi, a privremene mjere kojim bi se otklonile te manjkavosti blokirane su iz političkih razloga. „To mora stati. Međunarodna zajednica je partner Brčkom, ali naša sposobnost da pomognemo pružanjem stručne i finansijske podrške pretpostavlja da Brčko kontinuirano pokazuje političku volju da okonča pokroviteljstva kako bi se posao na reformama mogao brzo završiti.“

Stoga su međunarodni partneri Brčkog u prvi plan stavili podršku za efikasan, transparentan i nepristrasan postupak popunjavanja Komisije za utvrđivanje sukoba interesa i Ureda za borbu protiv korupcije kroz stručnu pomoć OHR-a i Ureda za međunarodno suzbijanje narkotika i provedbu zakona Ambasade SAD, naglasio je supervizor.

 

 

Izdvojeno