bdf.brcko@gmail.com

Optuženima u slučaju Zejćirović nastavljeno suđenje i produžen pritvor

Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH danas je nastavljeno suđenje Suanu Haliloviću*, Samidu Šabanoviću*, Nihadu Hukiću* i Suvadu Djedoviću*, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića. Na prijedlog njegovog branioca, prvooptuženi Halilović saslušan je u svojstvu svjedoka, a izvođenje dodatnih dokaza odbrane zakazano je za početak narednog mjeseca. Istovremeno, Apelacioni sud Distrikta odbio je žalbe optuženih na rješenje kojim im je pritvor ponovo produžen za dva mjeseca, počev od 18. maja ove godine.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je prije godinu podiglo optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića. Nakon nepunih šest mjeseci istrage, Tužilaštvo je prikupilo i sudu dostavilo blizu tri stotine dokaza uz optužnicu čije je izvođenje okončalo još u novembru prošle godine. Od tada se pred Osnovnim sudom izvode dokazi odbrane među kojima je saslušanje optuženog Halilovića u svojstvu svjedoka obavljeno na današnjem ročištu. Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za petnaest dana kada bi na prijedlog odbrane trebali biti izvedeni dokazi koji se odnose na vještačenje sadržaja video snimka mučenja žrtve.

Na prethodnom ročištu, održanom 11. maja, Osnovni sud je na prijedlog Tužilaštva produžio pritvor optuženima za dva mjeseca. Ovakva odluka, na koju odbrana izjavila žalbu, donesena je imajući u vidu krivična djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice i jer bi njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Dokazana opasnost od bjekstva i dalje je dodatni razlog za produženje pritvora drugooptuženom Šabanoviću, koji je neposredno po izvršenju krivičnih djela bio nedostupan organima gonjenja. Odbijanjem žalbi odbrane od strane Apelacionog suda Distrikta, rješenje o produženju pritvora optuženima postalo je pravosnažno.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Izdvojeno