bdf.brcko@gmail.com

Brčak dr. Edvin Dervišević postao član prve Međunarodne akademije nauka, umjetnosti i religije BiH!

Prva Međunarodna akademija nauka, umjetnosti i religije zvanično je uspostavljena u Bosni i Hercegovini. Ciljevi ove akademije su da se okupe svi stručnjaci iz naše zemlje i dijaspore te da se omogući da se njihov glas čuje da bi, kao i u svijetu, stručnjaci štitili građane od površnosti, ponavljanja istorije i da bi se omogućio bolji suživot.

Zvanično je uspostavljena Međunarodna akademija znanosti, umjetnosti i religije u Bosni i Hercegovini. Jedan od osnovnih ciljeva će biti briga o, prije svega mladima, znanstvenicima i umjetnicima porijeklom iz naše zemlje, koji su rasuti širom svijeta, a o kojima se u njihovoj domovini malo ili ništa ne zna.

“Mi smo ovdje okupili sve dijelove Bosne i Hercegovine, sve nacije i narodnosti Bosne i Hercegvoine, i dobili smo 11 inozemnih članova sve redom vrhunskih znanstvenika. A sve te ljude birali su nepristrasni i nemilosrdni strojevi međunarodne baze podataka koje su vrednovale broj znanstvenih radova koje je svijet zapazio, kvalitet časopisa gdje su ti radovi objavljeni i broj citata, koliki je broj i koliko drugi citiraju nase znanstvenike”, kazao je osnivač Međunarodne akademije nauka i umjetnosti u BiH Asim Kurjak.

Kurjak posebno ističe stanovište kako šume, vode i rude jesu bogatstva naše zemlje, ali da su najveće bogatstvo upravo mladi talentirani ljudi. Inicijatori su posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli okupiti više od 90 naučnika, umjetnika i religijskih vođa i po objektivnim međunarodnim mjerilima znanstvene i umjetničke produktivnosti bit će to najjača intelektualna jedinica u BiH.

“Mislim da bar ovako kako je zamisljena da ce ova akademija imati veliki znacaj u emancipaciji svih vrsta kulture, svih formi kulture u našoj zemlji i da će ona pokazati da kultura uvijek i uvijek i svagda ujdeinjuje i rusi barijere i pravi mostove”, kazao je pjesnik Mile Stojić.

Bez tiskane i izgovorene riječi niti jedna akademija nije krenula s radom, pa je tako i ova akademija uz svečanо otvaranje i promovirala i prvi primjerak tiskanog žurnala zvanog Nauka, umjetnost i religija. Žurnal promovira suradnju znanosti,umjetnosti i religije u Bosni i Hercegovini za bolji suživot, te sadrži znanstvene radove bosanskohercegovačkih znanstvenika iz raznih oblasti.

No pored akademika Asima Kurjaka, Prof. Safeta Zeca, Prof. Ismara Mujezinovića, Prof. Mile Stojća titulu akademika dobio je i ljekar rodom iz Brčkog Prof.dr. Edvin Dervišević koji je rođen u Brčkom, 26. juna 1958. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Tuzli 1985. godine. Magistrirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine, a doktorirao iz oblasti medicinskih nauka i utjecaja nisko-frekventne električne stimulacije na mišićnu snagu na Medicinskom fakultetu u Ljubljani 2003. godine. Od 1997. godine radi na Fakultetu za sport Univerziteta u Ljubljani, gdje je od 2017. godine redovni profesor na Katedri
za medicinu sporta, koju je prije toga vodio u periodu od 2007 do 2016. godine.

Bio je osnivač i direktor Republičkog zavoda za akupunkturu BIH u Sarajevu 1990. godine. U New Yorku je 1997. godine primio nagradu za najbolji električni stimulator na svjetskom kongresu akupunkture, koji se odvijao pod okriljem WHO, a nešto kasnije je postao i gostujući profesor akupunkture u provinciji Hefei u Kini. U periodu od 2004. do 2007. godine je organizirao i bio predsjednik organizacijskog odbora velikih kongresa medicine sporta, koji su održani u Sloveniji,
što je krunisao i predsjedanjem prvog svjetskog kongresa svjetske odbojkaške federacije 2011. godine na Bledu u Sloveniji.

Dugogodišnji je član medicinske komisije Europske odbojkaške federacije. U periodu od 2012 do 2016 godine radio je kao stručni direktor klinike za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i sportsku medicinu u Dohi, Katar. Trenutno predaje i istražuje na području medicine sporta, sportske prehrane i životnog stila.

Autor je preko 40 znanstvenih članaka u međunarodnim indeksiranim revijama i preko 200 u naučnim revijama. Citiran je od strane preko 500 međunarodnih autora. Pored toga je tri puta bio mentor doktorskim studentima te je surađivao kao mentor i komentor na brojnim diplomskim i magistarskim radovima.

Ujedno Prof.dr. Edvin Dervišević je takođe i prvi Akademik u svom rodnom gradu Brčko. Slobodno možemo reći da je i Brčko dobilo svog prvog akademika u historiji grada te se nadamo da će se ovaj niz uspjeha stručnjaka iz ovog malog grada na rijeci Savi nastaviti i u budućnosti podstaknuti mnoge mlade brčake da i oni svojim znanjem i naučnim radom doprinesu razvoju Brčkog i Bosne i Hercegovine.

Pored gore navedenih, takođe članovi akademije su postali stručnjaci iz raznih polja nauke,umjetnosti i religije. Neki od njih su:

Prof. dr. sc. VEDRAN HADŽIĆ, dr. med. Ljubljana, Prof.dr.sc. AZIZ HASANOVIĆ Zagreb, Prof. dr fizičkih znanosti SLAVENKA VOBORNIK Sarajevo, Prof. dr. sc. SAFET HALILOVIĆ Sarajevo, Prof.dr.sc. NIKICA GABRIĆ Zagreb, Prof. Ahmed BURIĆ, Sarajevo, Prof.dr.sc. AIDA ABADŽIĆ HODŽIĆ Sarajevo, Doc.dr.sc. SELMA POROVIĆ Sarajevo i mnogi drugi vrhunski stručnjaci.

 

Izvor: times.ba

 

Izdvojeno