bdf.brcko@gmail.com

Brčanski Parlament kroz prvo čitanje prihvatio izmjene i dopune Zakona o praznicima i obrazovanju

Brčanski Parlament je, u jučerašnjem popodnevnom nastavku osme redovne sjednice, usvojio set izmjena i dopuna Zakona o praznicima, potom onog o predškolskom odgoju, kao i Zakona o zaštiti zdravlja uposlenika na radu, te prihvatio Informaciju o smirivanju epidemiološke situacije u Distriktu.

„Veoma je važno da je parlament, kroz prvo čitanje, prihvatio izmjene i dopune Zakona o praznicima Dsitrikta, koje izjednačavaju pravo na zvaničnih pet prazničnih dana u Distriktu, kako za uposlenike u javnim službama, tako i one koji rade u realnom sektoru. Kroz drugo čitanje biće mogućnosti da se u izmjenama, eventualno, još po nešto koriguje, ali je najbitnije da su sada osigurani i mehanizmi sankcionisanja onih poslodavaca, koji se ne budu pridržavali odredbi ovog zakona“, rekao je predsjednik Skupštine distrikta, Siniša Milić (SNSD).

Kod izmjena Zakona o predškolskom obrazovanju, zastupnici su, u prvom čitanju, prihvatili da se osigura budžetsko sufinansiranje razlike u cijeni za one mališane koji zbog malog kapaciteta, iako su ispunili sve uslove, nisu upisani u javne predškolske ustanove, već su ih roditelji morali smjestiti u privatna obdaništa.

„S ovim izmjenama željeli smo izjednačiti svu djecu, naime, osigurati budžetsku participaciju oko 100 maraka, koliko je orjentaciono razlika između cijene boravka u javnim i privatnim predškolskim ustanovama i mislimo da je to korektan odnos prema svih predškolcima u Distriktu, kao i njihovim roditeljima“, kazao je zastupnik SDA u brčanskoj Skupštini, Senad Osmanović.

Kad je riječ o stanju sa epidemiološkom situacijom u Distriktu, evidentno je da se ona smiruje, naglasio je direktor JZU “Zdravstveni centar” Brčko, primarijus dr Nihad Šibonjić, ilustrujući to podatkom da je početkom prošlog mjeseca na kovid odjeljenjima brčanske Bolnice, bilo smješteno 146 pacijenata, a da ih je sada na bolničkom liječenju samo tridesetak.

Zastupnici su, inače, zahtijevali hitnu nabavku većih količina vakcina i dinamičniji proces vakcinacije, izrazivši bojazan oko mogućnosti pojave takozvanog „četvrtog talasa koronavirusa“. U završnom dijelu sinošnjeg zasjedanja prihvaćen je i set odluka o javnim interesima, te date saglasnosti na izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta, kao i usvojeni izvještaji o prošlogodišnjem radu Komisije za papire od vrijednosti Distrikta, dok su izvještaji o djelovanju u 2020., Zavoda za zapošljavanje i Tužilaštva Distrikta, ostavljeni za nastavak ove sjednice, predviđen, najvjerovatnije naredne srijede, 26. maja.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno