bdf.brcko@gmail.com

Skupština prihvatila odluku o specijalnoj pogodbi u kojoj grupaciji „Studen –holding” prodaje 300 hektara zemljišta

Zastupnici brčanskog Parlamenta usvojili su danas Strategiju razvoja Distrikta za narednih sedam godina, koja sadrži 14 prioritnih oblasti razvoja, te predlaže 47 odgovarajućih mjera uz ukupne budžetske implikacije od 450 miliona maraka, od čega bi više od 300 miliona, bilo osigurano iz budžeta Distrikta dok bi, predviđa strategija stotinjak miliona maraka bilo obezbijeđeno iz drugih izvora, što uključuje i donatorska sredstva.

Skupština je prihvatila i odluku o specijalnoj pogodbi u kojoj grupaciji „Studen –holding” prodaje 300 hektara zemljišta u bivšoj bazi Mek-Gavern uz obavezu pripreme neophodne infrastukture, a za uzvrat investitor, u narednih pet godina, treba uložiti kroz razvoj različitih vidova poslovnih inicijativa 20 miliona maraka, uz minimalno osiguravanje 220 novih radnih mjesta.

Donesena odluka se na neki način smatra novim početkom ekonomskog razvoja Distrikta kroz novi odnos vlasti i poslovned zajednice.

“Vjerujemo da će dobro iskustvo ove investicije otvoriti perspektivu stranim i domaćim ulagačima koji bi putem ove vrste pogodbe na veoma transparentan način, uz saradnju sa Parlamentom Distrikta, donijeli dobre odluke s ciljem otvaranja novih radnih mjesta“, rekao je gradonačelnik Esed Kadrić.

Pomenutu odluku su podržali svi prisutni zastupnici.

„Činjenica da je za princip slobodne pogodbe glasala i opozicija ohrabruje jer smo se u prethodnom periodu ponašali kao neko ko ugasi svjetlo-a onda se žali što je mrak“, naglasio je predsjednik Skupštine, Siniša Milić.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno