bdf.brcko@gmail.com

Bošnjaci obilježavaju značajne datume iz novije povijesti u dvije kolone: Dan formiranja 108/215. brigade Armije R BiH

U Distriktu već duži niz godina Bošnjaci značajne datume iz novije povijesti obilježavaju u dvije ili više kolona. Takao je ovaj put bilo sa obilježavanjem 29. godišnjice od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije R BiH.

Tim povodom Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Udruženje građana “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan” su organizovali završne manifestacije.

Na spomen obilježju u šehitskom mezarju u Gornjem Rahiću upriličeno je polaganje vijenaca i cvijeća uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Isto tako, u organizaciji Kordinacije temeljnih boračkih udruženja i Medžlisa Islamske zajednice Brčko distrikta BiH danas je učenjem fatihe i polaganjem vijenaca na više spomen-obilježja poginulim borcima Armije RBiH obilježeno 29 godina od formiranja 108 /215. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH.

Salih Delić, u ime organizatora, izjavio je da nije zadovoljan procesuiranjem odgovornih, te da je obilježavanje ovakvih događaja začajno, posebno za mlade naraštaje, kako bi ratna dešavanja ostala u sjećanju.

Ove podjele unutar bošnjačkog korpusa indiciraju samo jednu stranu duboke krize u kojoj se nalizi Brčko Distrikt BiH. Politički voluntraizam, korupcija, nepotizam, nepoštivanje i nepostojanje pravne države u Distriktu samo su neki od razloga opšte krize.

Bošnjaci Distrikta očigledno nemaju unutarnjeg autoritet koji bi uspostavi neki minimalni zajednički nazivnik za zajedništvo ovoga konstitutivnog naroda. Temeljne bošnjačke (muslimanske) institucije ne pokazuje puno interesa da posreduju u ovim „neprirodnim“ podjelama, nego se priklanjaju onima koju su na vlasti, što svakako nije dobro.

Ništa bolja nije situacija ni sa ostala dva konstitutivna naroda u Distriktu.

Sve to indicira mnogo dublju socijalnu, kulturnu, institucionalnu, politički u svaku drugu krizu u kojoj se nalazi Brčko Distrikt BiH.

 

O.P.L.

 

Izvor i slike: RBDBiH

 

 

 

 

Izdvojeno