bdf.brcko@gmail.com

Započinju radovi na uređenju fasade zgrade bivšeg “Klasa” a uskoro i rekonstrukcija “Turskog konzulata”

U nastavku projekta „Rekonstrukcija fasada u pješačkoj zoni“ koji je izrađen još 2011. godine, a koji obuhvaća sedam objekata, Ured za upravljanje javnom imovinom uskoro će započeti radove na rekonstrukciji fasade zgrade bivše pekare „Klas“ za koju je potpisivanje ugovora u tijeku, a zatim će uslijedit i rekonstrukcija fasade još jedne zgrade pored gradskog sata u pješačkoj zoni, za koju je pribavljanje građevinske dozvole u tijeku.

Potvrdila je to Vesna Šadić, viša stručna suradnica Ureda i dodala kako će se završetkom ova dva objekta okončati spomenuti višegodišnji projekt.

„Najkasnije početkom lipnja trebali bismo krenuti s realizacijom rekonstrukcije spomenutih objekata. Odluka o izboru izvođača je izrađena tako da slijedi potpisivanje ugovora, što znači da su te procedure javne nabavke prošle, sad je samo pitanje vremena“, rekla je Šadić.

Radovi na objektima koji su pod zaštitom su skuplji nego na ambijentalnim objektima, iz razloga što se teži postići izvorni izgled, stoga je za ovakve projekte potrebna veća svota novca.

„Za rekonstrukciju fasade imamo oko 350.000 KM iz prethodnih godina, a ove godine su izdvojena i dodatna sredstva. Glavni ugovor još nismo dobili, očekujemo ga ovih dana. Za izradu projektne dokumentacije nacionalnih spomenika i spomenika od kulturnog značaja imamo 40.000 KM iz prethodnog razdoblja, to ćemo aktivirati u neko skorije vrijeme. Raspolažemo s još oko 170.000 KM kojima ćemo, uz sredstva koja nam ostanu od rekonstrukcije objekta „Klas“, nastojati da pokrijemo realizaciju rekonstrukcije drugog spomenutog objekta“, kaže Šadić.

Pored ovih objekata, kaže Šadić, za ovu godinu su planirali i izbor projektanta i izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju „Turskog konzulata“ i projektiranje jednog dijela fasada u povijesnoj gradskoj jezgri na potezu Konačkog brdo, od zelene pijace ka ušću rijeke Brke u Savu.

„To nam je nešto što nam je izvjesno, za što smo pokrenuli proceduru i što bi u skorije vrijeme trebalo biti gotovo“, rekla je Šadić.

Uz spomenute kulturno-povijesne objekte, u Brčko distriktu na obnovu čeka još niz objekata poput arheoloških iskopina Zidina u Gornjoj Skakavi, Kule i Cincarskog groblja u Bijeloj te Kamernog teatra i drugih sličnih objekata, za što će tek u narednom razdoblju biti osigurana financijska sredstva.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno