bdf.brcko@gmail.com

Epidemiološka situacija u Brčkom povoljnija, ali se broj na intenzivnoj najsporije smanjuje

Na kovid i drugim infektivnim odjeljenjima u brčanskoj Bolnici trenutno je na liječenju 37 pacijenata, od kojih je 36 pozitivnih i jedan suspektan.

Ovo je za Radio Brčko potvrdio dr Dušan Stokić, direktor brčanske Bolnice koji je istakao kako se posljednih dana bilježi pad broja ukupno hospitalizovanih pacijenata, što epidemiološku situaciju u Brčkom čini povoljnijom.

“Prema podacima s kojim raspolažemo i koje trebamo imati u vidu, 6. aprila je bilo hospitalizovano 145 pozitivnih pacijenata i od tada imamo pad tog broja. Prvo je to bio blagi trend smanjivanja, a poslije nešto veći. Sada smo došli do ovog broja, negdje između 35 i 40 pacijenata i on se otprilike održava nekoliko dana. To sve govori da je epidemiološka situacija bolja, da ove epidemiološke mjere koje su prije mjesec dana pooštrene daju rezultate”, rekao je Stokić.

On je istaknuo kako se na odjeljenju za intenzivno liječenje nalazi osam pacijenata, od kojih je pet priključeno na respiratore, dok je troje na drugim modulima umjetne ventilacije.

“Svi oni su oni teški pacijenti. Ovi što su intubirani su čak i kritični. Nažalost, broj u intenzivnoj se najsporije smanjuje, tu i dalje imamo dosta pacijenata, a maksimalno ih je bilo 12”, kaže Stokić.

Kada je u pitanju medicinsko osoblje, Stokić kaže kako je trenutno situacija pod kontrolom, te kako je u skladu sa padom broja zaraženih, rad zaposlenika lakše organizovati.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno