bdf.brcko@gmail.com

Brčanska vlast u borbi protiv korupcije: Vuk dlaku mijenja, ćud nikada!

Ima jedan čovjek, STRANAC ćemo ga zvati ovom prigodom. Govori se za njega da je iskusan, obrazovan, energičan i častan, te da su ga poslali u ovu varoš, koja ima puno para u kasi, ali malo časnih ljudi oko kase.

Okupljeni oko kase, budžetom je zovu, većinom gledaju kako da šta klepe iz nje, ili da nekom svom putem „tendera, projekta, ovlasti“ i sličnih trica i kučina egzotičnog naziva, namjeste da klepe pare, iz te iste kase što budžetom je zovu.

E vidite ta kasa, što još uvijek mnogima nije jasno, nije napunjena lahko.

Nekad davno je punjenje te kase, što budžetom ga zovu, smatrano ZULUMOM, jer su ga prikupljali okupatori.

Danas punjenje državne kase zovu BUDŽETSKIM PRIHODIMA. Ko od milja. Valjda jer ga prikupljaju naših „naroda pravaci“, pa ko biva biće narodu lakše dati pare  u kasu. Nije ZULUM već BUDŽETSKI PRIHODI. Lijepo zvuči nema šta.

Da se vratim onom STRANCU. Dođe on  tako u varoš, pa se čudom čudi. Ne može očima vjerovati.

Okupili se vukovi oko stada ovaca, pa kolju, deru, ništa živo ne ostavljaju. Poveliko stado ovaca, dobre, uhranjene, al vukovi nemaju milosti, ni mjere. Ne ostavljaju ništa za kasnije.

Helem, sjedne STRANAC i sazove vukove da ih posavjetuje, vidi da ovo na dobro neće izaći. Poderaće i poklaće sve što se kreće.

Pa ima tako STRANAC savjet dade:

– nemojte siti, iz obijesti klati,
– nemojte brata vuka za pastira postavljati,
– ostavite koju ovcu za priploda, dogodine neće biti janjaca za klanje.

Vučine se zgledaju, čekaju da se STRANAC umori i ode. Očito da mu niko nije rekao za našu staru narodnu izreku „vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad“.

Tako su se i ovi naši vukovi zaodjenuli nekim novim krznom, al iz njih ista namjera izbija, a ovce bleje li bleje, pa valjda zato i jesu ovce.

A vukovi, ko vukovi. Njih instinkt vodi (uzmi sve što možeš, i to danas). Sutra će se pojaviti novi alfa mužjak, pa valja podvit rep.

„Nepošteni građanin“

Izdvojeno