bdf.brcko@gmail.com

“Novi rat počinje u Brčkom, cilj je podijeliti RS na dva dijela!”

Beogradski tabloid “Informer”, blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, citira izjavu Daniela Serwera da raspad BiH ne može proći bez rata između Srba i Bošnjaka.

Vučićev Informer koji, profesora Univerziteta John Hopkins Daniela Serwera naziva “navodnim stručnjakom za Zapadni Balkan”, citira Serwerovu izjavu da se BiH ne može etnički podijeliti bez novog građanskog rata, pri čemu bi centar novog oružanih sukoba bio u Brčkom s krajnjim ciljem da se Republika Srpska presiječe i podijeli u dva dijela.

– Etničk podijelu BiH nije moguća bez nasilja. Gravitacioni centar budućeg konflikta bio bi distrikt Brčko. Bez Brčkog Republika Srpska ne postoji, a i Federacija BiH bi bez njega imala jako teško postojanje. Svima treba Brčko, a danas i jedni i drugi imaju Brčko po Arbitražnom sporazumu. EU bi trebala stacionirati nove vojne snage u Brčkom i da ih bitno osnaži – poručio je Serwer.

S druge strane, politički analitičar iz Banja Luke, Radomir Nešković,kazao je za Informer da je mirni razlaz BiH i te kako moguć.

– Mirna disolucija BiH jeste moguća uz saglasnost Srba, Bošnjaka i Hrvata, zatim saglasnost susednih država i velikih sila. Teritorija Brčkog jeste zajedničko vlasništvo dva entiteta i pod nadležnošću je institucija sa nivoa BiH. Nijedan od dva entiteta ne može bez saglasnosti drugog prisvojiti Brčko sebi – kazao je Nešković.

 

Izvor: SB

Izdvojeno