bdf.brcko@gmail.com

Daliboru Jovičeviću iz Brčkog za svirepo ubistvo oca 16 godina zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Dalibora Jovičevića (35), optuženog da je u februaru prošle godine u mjestu Brezovo Polje – Novo Naselje lišio života njegovog oca. Nakon održanog suđenja pred Osnovnim sudom Distrikta, Jovičeviću je za krivično djelo ubistva, izvršeno na okrutan i podmukao način, izrečena kazna zatvora u trajanju od šesnaest godina.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Dalibora Jovičevića da je između 11. i 12. februara prošle godine u mjestu Brezovo Polje – Novo Naselje na svirep način lišio života njegovog oca Slavka Jovičevića. On je optužen da je u vrijeme dok se u kući nalazio sam sa njim, tvrdim predmetom – automatskom puškom ocu zadao više udaraca u predjelu glave usljed čega je nastupila trenutna i nasilna smrt žrtve. Na suđenju pred Osnovnim sudom njemu je dokazano krivično djelo Ubistvo (iz člana 163 stav 2 tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta) za koje je nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šesnaest godina. Istovremeno, oslobođen je od optužbe da je počinio krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, a jednako kao i Tužilaštvo presudu u cijelosti može pobijati žalbom.

Optuženi Jovičević bio je u bjekstvu više od dvije sedmice, zbog čega su za njim bile raspisane potraga i međunarodna potjernica. Slobode je lišen na području Sarajeva pošto se javio medicinskoj službi zbog povrede usljed pada u koritu rijeke Miljacke, nakon čega je po prijedlogu Tužilaštva odmah pritvoren.

Podsjetimo, pred pravosuđem u Brčkom istovremeno se procesuira više slučajeva najtežih krvnih delikata, koji su se u prethodne dvije godine u vrlo kratkom vremenskom razmaku desili na ovom području.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno