bdf.brcko@gmail.com

KCUS kao logor Sebije Izetbegović: Previše je mrtvih, a heroja u bijelom sve manje!

Povodom informacije da je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) čak 13 anesteziologa dalo otkaz oglasio se i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Mandić je poručio da će zatražiti izvještaj o okolnostima zbog kojih je 13 anesteziologa napustilo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Konačno, ukazao se da je živ. U vrijeme pandemije najmanje smo imali suvislih komentara od Mandića, a i sada čini se reaguje čisto da zamagli situaciju.

Kakvi izvještaji, kakve istrage. Mandić je od početka igrao po pravilima Sebije Izetbegović (valjda je takav stranački dogovor SDA i HDZ), osnivači nisu mogli u Upravni odbor postaviti svoje ljude, kantonalna inspekcija je zabranjena, a federalna inspekcija uvijek utvrdi da je sve uredu!?

I onda kao grom iz vedra neba 13 anesteziologa bježe iz pakla! I oni su sretni jer imaju izbor, a kamo da pobjegnu pacijenti? Vidim sada reaguju stranke koje su do prije izvjesnog vremena Sebiju nazivali najljepšim epitetima i titulama, a danas tek vide ono što je bilo vidljivo i prije nekoliko godina. KCUS je postao logor Sebije Izetbegović, omeđava ga sa žicama, pravi granične prelaze na ulazu, ima naoružanu vojsku u krugu KCUS-a, sve ono što jednoj uglednoj zdravstvenoj instituciji ne treba. Ima na KCUS-u svega osim ljekara i zadovoljnih pacijenata.

U situaciji smo kao iz priče kada su dolazili po komuniste, Jevreje…, a nikog se to nije ticalo, a sada kad dođoše po nas, mi ostali sami.

Da ne budem maliciozna pronađe se neki izuzetak, čisto da potvrdi pravilo.

Uvažavajući svaki osjećaj da im je egzistencija ugrožena i da imaju porodice i obaveze prema njoj, ne mogu se oteti utisku da su i ljekari na KCUS-u zakasnili s reakcijama. Jer previše je mrtvih, a heroja u bijelom sve manje.

Alarm je davno upaljen, samo ga ni sami uposlenici nisu čuli. Podobnim je dobro, a nepodobni su bili nedovoljno hrabri za reakcije. I tako su su se našli u logoru.

Od Vlade KS, kao jednog od najvećeg finansijera, očekivalo se da ranije krene u konačan obračun sa ovakvim načinom upravljanja KCUS-om.

I kad pomislite da gore ne može, desi se ono najgore. Zato krizne situacije zahtijevaju odlučno djelovanje. Zbog toga mi Mandićevo sopćenje ništa ne znači, jer on godinama gleda kako ljekari napuštaju KCUS.

Sektor zdravstva u Kantonu Sarajevo i prije pandemije koronavirusa bio je užaren i sadašnja opasna situacija koja liči na rat treba se fakturisti svima koji nisu preventivno djelovali.

Pristup egoistične i samodopadne direktorice Izetbegović najveći je krivac zašto se KCUS sada nalazi pod takvim pritiskom i zašto nije u stanju da se izbori s koronavirusom, a odlazak ljekara samo je nastavak kraja koji već dugo režira Izetbegović, a pomaže joj federalni ministar zdravstva.

 

Piše: Amina Čorbo-Zećo
Patria

(DEPO PORTAL/dg)

Izdvojeno