bdf.brcko@gmail.com

KCUS kao logor Sebije Izetbegović: Previše je mrtvih, a heroja u bijelom sve manje!

Povodom informacije da je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) čak 13 anesteziologa dalo otkaz oglasio se i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Mandić je poručio da će zatražiti izvještaj o okolnostima zbog kojih je 13 anesteziologa napustilo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Konačno, ukazao se da je živ. U vrijeme pandemije najmanje smo imali suvislih komentara od Mandića, a i sada čini se reaguje čisto da zamagli situaciju.

Kakvi izvještaji, kakve istrage. Mandić je od početka igrao po pravilima Sebije Izetbegović (valjda je takav stranački dogovor SDA i HDZ), osnivači nisu mogli u Upravni odbor postaviti svoje ljude, kantonalna inspekcija je zabranjena, a federalna inspekcija uvijek utvrdi da je sve uredu!?

I onda kao grom iz vedra neba 13 anesteziologa bježe iz pakla! I oni su sretni jer imaju izbor, a kamo da pobjegnu pacijenti? Vidim sada reaguju stranke koje su do prije izvjesnog vremena Sebiju nazivali najljepšim epitetima i titulama, a danas tek vide ono što je bilo vidljivo i prije nekoliko godina. KCUS je postao logor Sebije Izetbegović, omeđava ga sa žicama, pravi granične prelaze na ulazu, ima naoružanu vojsku u krugu KCUS-a, sve ono što jednoj uglednoj zdravstvenoj instituciji ne treba. Ima na KCUS-u svega osim ljekara i zadovoljnih pacijenata.

U situaciji smo kao iz priče kada su dolazili po komuniste, Jevreje…, a nikog se to nije ticalo, a sada kad dođoše po nas, mi ostali sami.

Da ne budem maliciozna pronađe se neki izuzetak, čisto da potvrdi pravilo.

Uvažavajući svaki osjećaj da im je egzistencija ugrožena i da imaju porodice i obaveze prema njoj, ne mogu se oteti utisku da su i ljekari na KCUS-u zakasnili s reakcijama. Jer previše je mrtvih, a heroja u bijelom sve manje.

Alarm je davno upaljen, samo ga ni sami uposlenici nisu čuli. Podobnim je dobro, a nepodobni su bili nedovoljno hrabri za reakcije. I tako su su se našli u logoru.

Od Vlade KS, kao jednog od najvećeg finansijera, očekivalo se da ranije krene u konačan obračun sa ovakvim načinom upravljanja KCUS-om.

I kad pomislite da gore ne može, desi se ono najgore. Zato krizne situacije zahtijevaju odlučno djelovanje. Zbog toga mi Mandićevo sopćenje ništa ne znači, jer on godinama gleda kako ljekari napuštaju KCUS.

Sektor zdravstva u Kantonu Sarajevo i prije pandemije koronavirusa bio je užaren i sadašnja opasna situacija koja liči na rat treba se fakturisti svima koji nisu preventivno djelovali.

Pristup egoistične i samodopadne direktorice Izetbegović najveći je krivac zašto se KCUS sada nalazi pod takvim pritiskom i zašto nije u stanju da se izbori s koronavirusom, a odlazak ljekara samo je nastavak kraja koji već dugo režira Izetbegović, a pomaže joj federalni ministar zdravstva.

 

Piše: Amina Čorbo-Zećo
Patria

(DEPO PORTAL/dg)

Izdvojeno

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, ...svikao sam na čuda,...

Trenutno nema alternative dr. Nišiću na mjestu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH!

Bilo bi krajnje neozbiljno i maliciozno ocjenjivati rad nove/stare vlade na čelu sa dr. Nišićem apstrahirajući od konteksta u kojem je ta vlast formirana...

KO TO BRANI, A KO NAPADA BRČKO DISTRIKT BIH?

Mada je već odavno jasno da je javna riječ u Brčkom izgubila svaki smisao, ipak je teško pasivno posmatrati ovu rašomonijadu (različita viđenja) oko...

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu

Bošnjaci, većinski muslimani, ovih dana obilježavaju Bajram hadža i kurbana. U skladu s naredbom, oni koji su u mogućnosti hodočaste u Mekku i obavljaju...

Može se kad se hoće: Brčanski Apelacioni sud stavio van snage Zakon o izmjenama Zakona o platama sudija i tužilaca

Apelacioni sud Distritka na sjednici održanoj 16.05. 2023. donio je presudu kojom se stavlja van snage Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o platama...

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...