bdf.brcko@gmail.com

Obilježena 29. godišnjica od etničkog čišćenja i stradanja civila u Brčkom

Udruženje porodica nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata Distrikta, zajedno sa udrženjem logoraša i zlostavljanih žena, obilježavajući četvrti maj 1992, kada su u samoj gradskoj jezgri pobijeni nedužni civili, još jednom su iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da ni 29 godina, nakon zločina, krivci nisu procesuirani i kažnjeni.

„Gotovo svaku veče, ovih 29 godina, sanjam svog sina, koga su ubili ovdje u Brčkom, a imao je svega 22 godine i nizašta nije bio kriv. Sada, šta mi drugo ostaje, već da se nadam da će zločinci biti kažnjeni“, riječi su brčanke Anđelke Arnautović.

Sve manje vjere u brčansko, ali i Tužilaštvo BiH, da će biti procesuirane ubice 19 civila, imaju i u udruženjima nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata.

„ Ponavljamo, evo punih 29 godina, zahtjev da se privedu, licu pravde, počinioci ovog zločina, no još se to nije desilo i nismo sigurni, kad, i hoće li se to uopšte idesiti“, naglašava predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka- Brčko Ramiz Ahmetović.

Marin Brkih iz istoimenog udruženja Hrvata-distrikta, još je kategoričnij. „Kad bi napravili jednu mapu stradanja u Brčkom vidjeli bi koliko teških i strašnih zločina je načinjeno nad Hrvatima i Bošnjacima u Brčko.

Po meni. ključni kriivac, što se zločinci ne procesuiraju je ovdašnje Tužilaštvo i mi iz uduga od Tužilaštva nemamo nikakve koristi“, naglasio je Brkić. Gotovo identično razmišljanje imaju i u Udruženju brčanskih logoraša.

„Osim što za 29 godina nisu razotkriveni počinioci ovog zločina- što je sramota, takođe je nedopustivo da mi logoraši u Brčkom, za sve patnje koje smo proživjeli, nemamo ni minimalnu novčanu naknadu“ akcentirao je u ime logoraša predsjednik Amir Didić.

Posebno teško, ne kažnjavanje zločinaca, podnose u brčanskom Udruženju žena žrtava seksualnog nasilja, gdje smatraju da su davno zločinci trebali biti privedeni licu pravde. „Prisjećanje svaki put na zločine koji su vršeni, je traumatično. To se posebno odnosi na neke naše članice koje i danas na ulicama Brčkog susreću zločince koji su ih silovali“, rekla je članica udruženja Munevera Čavalić.

Brčanski čelnici vlasti, Bošnjaci i Hrvati, takođe nisu zadovoljni radom Tužilaštva ni u ovom predmetu ratnih zločina. „Žalosno je da ni nakon gotovo tri decenije od zločina, nalogodavci i izvršioci nisu procesuirani. Da situacija bude još teža, mi još uvjek nismo ni na tragu, da privedemo pravdi i osudimo počinioce. Podsjećam da ubistvo svakog nedužnog je strašno, a ovdje je ubijeno puno nedužnih civila“, naglasio je dopredsjednik brčanskog Parlamenta Ivo Filipović.

Inače, sutra će biti učen tevhid pred duše nedužno stradalih civila 92 u Brčkom, u džamiji na Ivicima, te na istom lokalitetu,položeno cvijeće unutar Memorijalnog centra Bošnjačkih civilnih žrtava rata, a prisjećanje na dane stradanja nedužnih civila, se završava u petak, u brčanskoj Luci, obilježavanjem „Dana logoraša“.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno