bdf.brcko@gmail.com

Ni 29 godina nakon strašnog zločina na mostu u Brčkom počinioci nisu razotkriveni i kažnjeni

“Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka” Brčko distrikta BiH u koordinaciji sa “Udrugom obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata”, “Udruženjem logoraša” te uduženjem “Glas žene žrtve rata”, i “Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja ‘SUZE'”, danas je polaganjem cvijeća i vijenaca na savski most, koji povezuje Brčko i Gunju, obilježilo 29. godišnjicu od stradanja više od 100 civila, koji su preko mosta na Savi, 30. aprila 1992., iz Hrvatske krenuli svojim kućama u BiH.

“Dvadeset devet godina čekamo da počinioci ovog strašnog zločina, budu procesuirani i kažnjeni, no kad će se to desiti teško je reći, jer ovo je volja politike i kada politici bude odgovaralo zločincima će biti suđeno”, rekao je predsjednik Udruženja nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Distrikta Ramiz Ahmetović.

S ovom konstatacijom složio se i Marin Brkić, predsjednik Udruge nasilno odvedenih i ubijelih Hrvata Distrikta. „Sve se zna, a ništa se ne zna. Nisam siguran da će određene struje u Tužilaštvu, uopšte dozvoliti da ovaj zločin ikada bude procesuiran“, naglasio je Brkić.

Cvijeće i vijence na most danas su položili i članovi “Centra za ne nasilnu akciju Sarajevo-Beograd”.

“Ovdje smo došli iskazati saosjećanje spram nedužno stradalih, te istaći očekivanja da oni koji su zločin počinili, treba čim prije da budu izvedeni pred lice pravde”, istakao je u ime Centra za ne nasilnu akciju, Radomir Radović iz Beograda.

Amer Delić, član iste organizacije iz Sarajeva i njegov kolega Ivo Anđelović iz Brčkog, takođe su izrazili nadu da će zločinci biti procesuirani i kažnjeni.

„Naša organizacija okuplja ratne veterane svih vojski koje su bile u sukobima i u BiH, a na ovaj način praktično pokazujemo da imamo snage obići sva mjesta stradanja i odati počast nevinim žrtvama, bez obzira koje su nacije i vjere“, akcentirao je Delić.

Pored brojnih predstavnika različitih udruženja koji su došli da odaju počast nevino stradalima bili su i čelnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta predvođeni dogradonačelnikom Antom Domićem i gradonačelnikom Esedom Kadrićem koji je ovom prilikom naglasio da je naša temeljna obaveza i civilizacijska dužnost, da obilježavamo ovaj datum, da se podsjećamo na strašan zločin koji se desio ovdje na mostu i da time čuvamo sjećanje na nevino ubijene civile-putnike, koji su se nalazili na mostu, u trenutku njegovog dizanja u zrak.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno