bdf.brcko@gmail.com

Sto dana rada Vlade Brčko Distrikta BiH

Povodom prvih sto dana rada novog saziva Vlade Brčko distrikta BiH gradonačelnik Esed Kadrić predstavio je početne rezultate realizacije političke agende na osnovu koje je Vlada dobila podršku parlamentarne većine. Iako je, kako je naveo gradonačelnik, sto dana malo vremena za okončanje određenih projekata, ipak je sasvim dovoljno da se prepozna energija, politički karakter i odgovornost koju posjeduje jedna Vlada.

• Usvajanje Budžeta Brčko distrikta BiH za 2021. godinu u skladu s novim Zakonom o budžetu

„Evidentno je usklađeno, sinhronizovano i sinergijsko djelovanje svih članova Vlade od početka rada, što je pretpostavka uspješnosti ispunjavanja očekivanja stanovnika Brčko distrikta BiH. Sjetite se brzog postupanja u donošenju Budžeta Brčko distrikta BiH za 2021. godinu u trenutku primjene novog Zakona o budžetu koji nas je primorao da primijenimo sasvim drugi koncept i prilagodimo se novim okolnostima. To je sve potvrdilo naš proaktivan pristup i u borbi protiv pandemije korona virusa. Odmah smo pristupili energičnijem djelovanju i mislim da smo vrlo odgovornim, dobro odmjerenim odlukama, a ne populističkim mjerama, do sada uspijevali donijeti odluke od kojih dugoročno imamo koristi“, istakao je gradonačelnik Esed Kadrić u obraćanju medijima.

On je naveo da je novi saziv Vlade sustiglo u jednom trenutku jako puno teških izazova.
„Tri člana Vlade smo imali van stroja, u jednom trenutku i gradonačelnika, i dogradonačelnika, a i danas imamo nekoliko važnih ministara koji su oboljeli od COVID-19. Međutim, uspijevamo se nositi s tim izazovima i mislim da Vlada jako organizovano radi“, zaključio je Kadrić.

• Zakonodavne aktivnosti

„Smogli smo snage i odlučnosti i usvojili Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta BiH, zakona koji se najneposrednije tiče onih koji su donijeli taj zakon. Dakle, to potvrđuje politički karakter ljudi koji su uskratili sebi određene komocije i mogućnosti da eventualno nešto drugačije postupe u toku mandata. Želja je bila da se osnaži integritet javnih funkcija, ali i vjerodostojnost onih koji obnašaju te funkcije kako bismo pokušali vratiti povjerenje u politiku i ljude koji se bave ovim poslom“, pojasnio je Kadrić.

Gradonačelnik je najavio da će se u parlamentarnoj proceduri uskoro naći Zakon o javnoj imovini Brčko distrikta BiH, koji je najvažniji zakon i pretpostavlja ubrzaniji privredni razvoj Distrikta te rješava mnoga važna pitanja koja nisu riješena decenijama.

„Taj zakon će omogućiti da izvršimo diobene bilanse sa Javnom zdravstvenom ustanovom i JP „Komunalno Brčko“, da riješimo problem nedostajućih mjesta za groblja i mezarja, u saradnji sa vjerskim zajednicama“, dodao je gradonačelnik.

On je istakao da je vraćen na kratku doradu Zakon o igrama na sreću koji će se također vrlo brzo naći na sjednici Vlade.

Kadrić je naveo da su formirane radne grupe za svaki zakon koji se našao na listi prioritetnih zakona u Programu rada Vlade Brčko distrikta BiH.

• Počelo ucrtavanje trasa na dionici autoputa Beograd – Sarajevo

„Pokrenuli smo izmjene prostornog plana Brčko distrikta BiH zbog potrebe da se najbrže pristupi trasiranju autoputa kroz teritoriju Brčkog, a koji čini buduću dionicu autoputa Beograd – Sarajevo. Jednom sedmično održavamo zvanične sastanke, ostvarena je komunikacija sa svim nadležnim institucijama Republike Srpske, Federacije i nivoa BiH po ovom pitanju i Brčko se priključuje da se zajedničkim naporima krene u realizaciju ovog projekta“, rekao je gradonačelnik Kadrić.

• Aktuelizovana izgradnja mosta na rijeci Savi

Jučer smo bili u Vukovarsko-srijemskoj županiji, angažovali smo našeg državnog ministra Vojina Mitrovića koji nam daje veliku podršku na realizaciji ovog, za Brčko neizmjerno važnog projekta.

• Saradnja sa Svjetskom bankom na četiri izuzetno važna projekta

„Nastavljamo, gdje imamo građevinsku dozvolu, regulaciju korita rijeke Blizne, i radimo pripreme za regulaciju projekta rijeke Brke, ovo su nastavci tih projekata u fazama. Integralno radimo na projektu izgradnje Centra za upravljanje čvrstim otpadom kao i zatvaranje postojeće deponije i njeno uređenje. Jedan od najvažnijih projekata jeste uređenje obale rijeke Save, odnosno izgradnja svih neophodnih sadržaja i šetališta.

• U toku izrada regulacionog plana zone McGovern i realizacija poslovnih inicijativa iz oblasti tekstilne industrije

„Baza McGovern je dobra perspektiva za privredni razvoj Distrikta. U fazi smo finalizacije izrade dokumenta specijalne pogodbe sa Studen Holdingom gdje će se graditi slobodna ekonomska zona i ona pretpostavlja da će se u prvoj fazi uložiti 20 miliona konvertibilnih maraka s pozitivnom implikacijom u zapošljavanju. Već u prvoj fazi će biti zaposleno oko 200 radnika, rekao je gradonačelnik Kadrić. On je dodao da je skoro pa okončana i investicija iz oblasti tekstilne industrije.

„Uskoro će proraditi jedna firma iz te oblasti koja će zapošljavati već skoro zaboravljene građanke Distrikta koje su možda nekada radile u Interpletu, odnosno sve one koji znaju kvalitetno šiti. U prvoj fazi će biti zaposleno 22 radnika iz te oblasti i Vlada vrijedno radi na realizaciji ove poslovne inicijative“, dodao je Kadrić.

• Raspisan prvi tender za izgradnju Gradskog stadiona i urađeni konkretni koraci na izgradnji multifunkcionalne dvorane

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da je u toku analiza i priprema za usvajanje niza regulacionih planova koji će pretpostaviti masovniju izgradnju na području grada i Distrikta u cijelosti, jer su, kakao je naveo, otkočeni procesi u Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose. Gradonačelnik je istakao da će s jeseni krenuti još masovnija izgradnja, bilo da se radi o privatnim aktivnostima ili javnim investicijama.

„Ja sam ranije najavio i aktivnosti na izgradnji Gradskog stadiona. Mogu reći da smo ispunili donekle to moje obećanje. Već je raspisan prvi tender za nastavak izgradnje Gradskog stadiona, u vrijednosti od oko 1.300.000 KM i već pripremamo novi tender za realizaciju sredstava iz budžeta za 2021. godinu u visini od 5.000.000 za ove namjene“, dodao je Kadrić.

Gradonačelnik je istakao da je Vlada vrlo angažovana i po pitanju projekta multifunkcionalne gradske dvorane.

„O multifunkcionalnoj dvorani se godinama pričalo, a ništa se nije radilo. Mi smo vrlo konkretno pristupili tom pitanju. Angažovali smo Vladino Pododjeljenje za javne objekte u okviru Odjeljenja za javne poslove koji vrlo vrijedno rade na tome i mislim da ćemo u ovoj godini biti u poziciji da se nešto vidi od početka izgradnje ove dvorane“, zaključio je Kadrić.

• Aktuelni projekti na području Distrikta

Govoreći o aktuelnim projektima u Brčkom koji su u različitim fazama realizacije gradonačelnik je istakao da je „u toku rekonstrukcija Zanatskog centra, pribavljena su odobrenja za građenje i izabrani izvođači radova za rekonstrukciju samoposluge u centru grada, a ubrzo nas očekuje i rekonstrukcija fasada u pješačkoj zoni na tzv. objektu „Klas“. Obdanište Ilićka u proceduri je pribavljanja upotrebne dozvole. Nabavili smo tegljač i prikolicu u vrijednosti od 600.000 KM, kao i specijalno vozilo koje će prevoziti otpad iz Brčkog u Zvornik, a u toku je priprema za izgradnju pretovarne stanice u vrijednosti od 430.000 KM. Kada je riječ o projektima vodosnabdijevanja i kanalisanja otpadnih voda, radi se na realizaciji u ukupnoj finansijskoj vrijednosti od skoro 2.000.000 KM. Počela je realizacija projekta dogradnje i rekonstrukcija dijela Bolnice za smještaj magnetne rezonance i RTG aparata u vrijednosti od skoro 300.000 KM, raspisan je tender i izabran izvođač za izgradnju savremene zgrade za potrebe JZU „Zdravstveni centar Brčko“, iza sadašnjeg objekata Doma zdravlja u Brčkom. Vrijedno je spomenuti da vršimo postupak javne nabavke da srušimo iseljenu zgradu na Bulevaru mira za potrebe izgradnje kružnog toka kako bi se omogućio kvalitetniji ulazak u Mjesnu zajednicu EŠ. Već su izvršene sve pripreme za izgradnju kružnog toka kod Gradskog stadiona i nadamo se da ćemo izgradnji pristupiti u toku godine. Započeta je izgradnja sportske dvorane u Potočarima, pripremamo dokumentaciju za još dva obdaništa, u Srpskoj Varoši i na Broduši kao i dogradnju Prve osnovne škole u Brčkom. Raspisali smo tri tendera u okviru aktivnosti na rekonstrukciji Luke Brčko i to za rekonstrukciju platoa u Luci, nabavku dizalice i izgradnju industrijskog kolosijeka željeznička stanica Brčko Novo – Luka Brčko i rekonstrukciju prilaznog puta do Luke. Vrlo blizu smo trenutku da konačno izdejstvujemo građevinsku dozvolu za rekonstrukciju tzv. Kamernog teatra koji ide prema Domu zdravlja. Izabran je izvođač radova za izgradnju plaže u Mjesnoj zajednici Brezovo Polje“.

Gradonačelnik Kadrić je zaključio da uprkos pandemiji s kojom smo suočeni i izazova koje nosi virus korona, Vlada aktivno radi na svim drugim zadatim ciljevima. On je napomenuo i da je u toku realizacija prvog programa podrške privredi u ovoj godini za djelatnosti koje su pogođene korona virusom te da će biti podijeljeno inicijalno 1.500.000 KM iz budžeta za 2021. godinu za ove namjene.

 

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno