bdf.brcko@gmail.com

Nedostaci zdravstva u Distriktu: U razmaku od nekoliko mjeseci šest žena doživjelo pobačaj, a uzrok je tromboza

U cijelosti prenosimo, bez izmjena, tekst učenika Poljoprivredne i medicinske škole Brčko, smjer farmaceutski tehničar, nastao u okviru projekta “Ja, građanin”.

• Kao učenici JU Poljoprivredne i medicinske škole, smjer farmaceutski tehničar, željeli bismo građane Brčko distrikta bolje upoznati sa temom koju smo izabrali za projekat “Ja, građanin”.

Naziv naše teme jeste “Nedostaci zdravstva“.

Nažalost u našem zdravstvu ima veliki broj nedostataka i problema, tako da nismo u mogućnosti obraditi svaki nedostatak, ali smatramo da je došlo vrijeme da se ti problemi riješe.

Sakupljajući informacije, došli smo do podataka koji su nas ostavili u nevjerici.

Jedan od tih podataka jeste da je u Brčko distriktu u razmaku od samo nekoliko mjeseci šest žena doživjelo pobačaj, a uzrok toga jeste trombofilija (zgrušavanje krvi), a vjerovali ili ne, ona se određenim testovima mogla otkriti i to već u prvom mjesecu trudnoće, i dalji razvoj ploda bi išao nesmetamo uz odgovarajuću terapiju, ali se ta testiranja kod nas ne vrše.

Danas smo održali sastanak sa osnivačem udruženja “Beba više”, Željkom Lazarevićem koji nam je pružio podršku i upoznao sa nekim problemima.

Takođe jedan od velikih problema jeste vještačka oplodnja. Odvaja se veoma malo sredstava i ne pridaje se veliki značaj ovom problemu, iako je on prisutan i ne jenjava.
Stupili smo u kontakt i sa doktorom Branislavom Markovićem, koji nam je takođe pružio podršku.

Na naše pitanje: “Koji su to problemi u zdravstvenom sistemu“, doktor Branislav je odgovorio: “Mogao bih do sutra da pišem šta ne funkcioniše ovde kod nas!“.

Međutim naveo je neke od glavnih, a to su: loša organizacija između JZU, Fonda zdravstvenog osiguranja i Odjela za zdravstvo, manjak medicinskog kadra, stara oprema i nedostatk iste… A da bi sistem funkcionisao ova dva odjela trebaju dijelovati kao jedan tim, a ne da svako vuče na svoju stranu.

Takođe smo dobili podršku od udruženja “Brčansko srce“.

Smatramo da se pridaje veliki značaj manjim problemima, dok se veći problemi zanemaruju.

Zdravlje je najbitinije, ali ko će nam obezbijediti to zdravlje?

Zašto da strepimo za sopstveni život?

 

Izvor: Otisak.ba

Izdvojeno