bdf.brcko@gmail.com

Obilježavanje godišnjice stradanja civila 1992. u uslovima pandemije

U ovo vrijeme, kao i svake godine do sada, prisjećamo se strašnih događaja iz 1992. godine. Prisjećamo se stradanja civila na mostu na rijeci Savi, u parku ispred hotela Grand Posavina, ispred policijske stanice u centru Brčkog, u DTV Partizan i koncentracionom logoru Luka. Prisjećamo se stradanja u gradu u kojem danas živimo i koji nas podsjeća na trenutke koji ne služe na čast modernoj civilizaciji.

Zbog epidemiološke situacije i mjera Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine primorani smo ovogodišnje obilježavanje godišnjice stradanja i prisjećanje na žrtve obilježiti na skromniji način.

Predstavnici Udruženja porodica civilnih žrtava rata Brčko distrikta Bosne i Hercegovine će zajedno sa zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, poštujući upute iz naredbe Kriznog štaba, položiti vijence i cvijeće na mjestima stradanja, te na taj način odati poštovanje i počast žrtvama agresije.

Pozivamo sve građane da na sebi svojstven i odgovarajući način, a u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, prisjete se žrtava stradanja i događaja iz aprila i maja 1992. godine na području Brčkog.

Iako smo prinuđeni na ovakav skromniji način odati počast žrtvama, svakako smo svjesni da to neće nimalo umanjiti naše poštovanje prema žrtvama niti prisjećanje na stravične događaje iz proljeća 1992.

Svjesni smo činjenice da sve dok se mi građani Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sjećamo ovih događaja i obilježavamo ih onako kako to okolnosti omogućavaju, oni neće biti zaboravljeni, a naša podsjećanja bit će opomena budućim generacijama na pogubne politike iz devedeseti godina prošlog vijeka.

Organizacioni odbor

Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH
Udruga obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta BiH
Udruga zatočenih- Udruženje logoraša Brčko distrikta BiH
Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja ,,SUZE“ Brčko distrikt BiH

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno