bdf.brcko@gmail.com

Miloš Čajević osuđen u Beogradu za mučenja Bošnjaka u Brčkom

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je bivšeg pripadnika interventnog voda rezervnog sastava policije Brčko Miloša Čajevića 26. aprila na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora.

Čajević je osuđen jer je od 10. do 12. maja 1992. godine u logoru Luka u Bosni i Hercegovini, zajedno sa drugim uniformisanim licima, mučio braću S. A. i M. A.
Optužnica je teretila Čajevića i za navodno silovanje N.A. u periodu od maja do juna iste godine u kući u kojoj su boravili pripadnici tog interventnog voda, ali je on oslobođen po toj tački zbog nedostatka dokaza.

Miloš Čajević se u Srbiji već nalazi na izdržavanju kazne od šest godina zatvora zbog drugog zločina, ubistva 66-godišnje Bošnjakinje 1993. godine. Po navodima presude, u brčanskom naselju Srpska Varoš neovlašćeno je i bez naredbe nadređenih vršio kontrolu da li se osobe bošnjačke nacionalnosti okupljaju u stanovima i tom prilikom ubio stariju ženu. Današnjom presudom uračunata mu je i ta kazna.

Sudski proces Čajeviću za seksualno nasilje, zastrašivanje i nečovečno postupanje prema civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom 1992. počelo je pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu krajem maja 2019. Negirajući optužbe, on se na početku suđenja izjasnio da nije kriv.

Logor za civilno stanovništvo Luka na području Brčkog tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, koji se nalazio na obali Save, otvoren je 7. maja 1992 i zatvoren 9. jula te godine, podatak je Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

U arhivima tog Instituta se podseća na izveštaj međunarodnog predstavnika Tadeuša Mazovjeckog o stanju ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije u kojem se navodi da su pripadnici Vojske Republike Srpske tokom maja i juna ‘92. u logoru Luka ubili između 2.000 i 3.000 civila, uglavnom Bošnjaka.

Po presudi Haškog Tribunala, jedan od komandanata u tom logoru bio je Goran Jelisić kog je ovaj međunarodni sud 1999. osudio na 40 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, ubistva pet ljudi u policijskoj stanici u Brčkom i osam osoba u Luci.

 

 

Izvor: slobodnaevropa.org

Izdvojeno