bdf.brcko@gmail.com

Sve manje mladih, sve manje učenika u Brčko Distriktu BiH ?

Planom upisa učenika u četiri srednje škole u Brčkom, u školskoj 2021/22 godini, planiran je upis oko 770 učenika u 41 odjeljenje sa po 18 učenika.

Slavoljub Bašić, šef Pododjeljenja za srednjoškolsko obrazovanje u Vladi distrikta kaže da će u četiri srednje škole u Brčkom učenicima biti na raspolaganju 24 zvanja i 12 zanimanja odnosno 36 različitih profila raspoređenih u 10 struka, što je manje nego ranijih godina.

„Nadamo se da ćemo sa ovim brojem odjeljenja pokriti raspoložive ljudske resurse, da će svi nstavnici imati svoje norme, da ćemo školski sistem zadržati u kontinuiranoj nastavi, dok od naredne godine moramo razmišljati i o nekim drugim mjerama koje će se odraziti i na profile kadrova koje ćemo staviti u upotrebu, ali i one koji su na neki način prezasitili naš Zavod za zapošljavanje“, pojasnio je Bašić.

Bašić kaže da je svake godine sve manji broj onih koji završavaju osnovnu školu pa je time i manji broj upisa u srednje škole, a odjeljenja su sa sve manjim brojem učenika.

„Ove godine imaćemo 184 učenika manje učenika u odnosu na iskazane zahtjeve srednjih škola“, rekao je Bašić.

Bašić napominje da je svake godine situacija sve složenija i rješavanje pitanja upisa učenika u srednje škole je priorit kojim bi se tebala pozabaviti šira društvena zajednica. Kako je rekao razmišljano je da se u planiranje školovanja budućih kadrova aktivnije uključi Privredna komora, Udruženje poslodavaca i Ekonomsko socijalni savjet.

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno