bdf.brcko@gmail.com

Otkriven veći broj fiktivnih adresa u Brčko Distriktu BiH

Tokom provjere fiktivnih adresa na području Brčko distrikta, do sada je poništeno 35 prijava prebivališta građana, a o čemu su obaviješteni Centar za socijalni rad i Fond zdravstvenog osiguranja od kojih fiktivno prijavljene osobe koriste određene beneficije.

Ovo smo saznali od Zlatka Jašarevića, šef Pododjeljenja za lična dokumenta koji je rekao da se, tokom anketiranja o prijavi prebivališta, urađenom krajem prošle godine, došlo do podatka od 1.000 osoba koje je tek potrebno provjeriti po propisanoj proceduri.

Ta procedura, po njegovim riječima, podrazumijeva da se postupak utvrđivanja prebivališta pokreće za one osobe koje nisu pronađene na adresi prijavljenoj Pododjeljenju za lična dokumenta.

Njima se šalje poziv na koji treba da se odazovu u roku od deset do 15 dana. Ako odziv izostane, uključuje se brčanska Policija koja ih provjerava. Ukoliko iz Policije dođe negativan odgovor, donosi se rješenje o poništenju prebivališta za te osobe.

Cijeli taj postupak, inače, traje oko jedan i po mjesec, a u uslovima pandemije virusa korona, i duže.

Jašarević očekuje da će projekat kontrole prijave prebivališta na području Brčko Distrikta, u okviru kojeg je do sada provjereno 35 mjesnih zajednica, biti nastavljen čim se obezbjedi novac za ove svrhe.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno