bdf.brcko@gmail.com

Brčanski “Preporod” obilježio Dan planete Zemlje

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko već nekoliko godina zaredom obilježava Dan planete Zemlje.Tim povodom, najmlađi članovi Preporoda danas su posjetili izletište Fazaneriju u Brčkom gdje su družeći se sa volonterima iz Udruženja Eko Tim Fazanerija podsjetili na važnost Dana planete Zemlje i očuvanja prirode.

Koordinator ove „Preporodove“ aktivnosti Selman Edi Kaloper je kazao da to udruženje već nekoliko godina zaredom obilježava Dan planete Zemlje jer smatraju da je veoma važno da jedan dio edukativnih aktivnosti udruženja bude posvećen ekološkim temama.

– Za mjesto obilježavanja Dana planete Zemlje izabrali smo Fazaneriju jer vjerujem da većina danas ovdje prisutnih ne zna da je to nekada bilo mjesto gdje su se Brčaci družili, a danas je zatrpana divljim deponijama smeća.

Današnji izlet je dio našeg nastojanja da damo podršku volonterima „Eko Teama“ koji već mjesecima čiste ovaj teren kako bi izletištu vratili barem dio starog sjaja i svima nama omogućili da konačno dobijemo lijepo mjesto za šetnju i druženje. Program smo počeli šetnjom od naselja Brod do porušenog motela u centru Fazanerije gdje smo razgovarali o Danu planete Zemlje te ukazali na problem neodgovornog odnosa građana prema životnoj sredini” kazao je Kaloper.

Predsjednik udruženja građana „Eco Team Fazanerija“ iz Brčkog Amer Mulaomerović je izrazio zadovoljstvo posjetom najmlađih članova „Preporoda“ Fazaneriji jer je prema njegovim riječima jedan od ciljeva udruženja koje on predstavlja edukacija mladih o važnosti čuvanja životne sredine.

Učesnicima današnjeg izleta je održan čas posvećen zaštiti životne sredine a potom su svi zajedno učestovali u postavljanju kućica i hranilica za ptice.

 

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno