bdf.brcko@gmail.com

U Distriktu počela masovna vakcinacija novinara, šta je sa prosvjetnim radnicima?

U Brčkom je danas počela vakcinacija medijskih radnika, nakon što ih je prije nekoliko dana Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge uvrstilo u prvu fazu programa vakcinacije zbog rizika posla kojim se bave.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Sead Šadić rekao je novinarima da se prva faza vakcinacije u distriktu privodi kraju i da je počela revakcinacija zdravstvenih radnika i građana koji su do sada primili prvu dozu vakcine.

– Do kraja dana očekujemo da za Brčko, na sarajevski aerodrom, dođe oko 1.800 doza vakcine AstraZeneca, a već u prvoj sedmici maja očekujemo 3.500 doza Pfizerovih iz COVAX mehanizma. Do sada smo vakcinisali 1.400 građana. Vakcinacija je dobrovoljna, istakao je Šadić.

Dežurni ljekar na punktu za vakcinaciju Adrijana Grgić rekla je da se proces vakcinacije u distriktu odvija prema planu, da nema čekanja, te da su potrošene sve doze vakcine AstraZeneca, dobijene u prvom kontingentu, dok je na raspolaganju vakcina Sinovac.
Predsjednik Kluba “BH novinari” Brčko Admir Kadrić rekao je da se za vakcinaciju prijavilo 37 medijskih radnika i da je vakcinacija počela tri dana nakon što je spisak dostavljen Crvenom krstu.

Sekretar Crvenog krsta Brčko distrikta Denis Šehanović podsjetio je da je Crveni krst logistička podrška svemu što radi Odjeljenje za zdravstvo i Javna zdravstva ustanova i da je call centar do danas primio 6.500 poziva građana koji žele da se vakcinišu.

Izvor: oslobođenje.ba

Izdvojeno