bdf.brcko@gmail.com

OSNOVNI SUD DISTRIKTA NOSILAC PROJEKTA UNAPREĐENJA TRANSPARENTNOSTI I UČINKOVITIJE KOMUNIKACIJE PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA U BIH

Osnovni sud Brčko distrikta BiH izabran je od strane VSTV-a da u narednom periodu bude jedan od pilot sudova u kojem će se aktivno raditi na unapređenju proaktivne komunikacije sa medijima i javnošću, kao i na povećanju transparentnosti rada suda, u okviru Projekta „Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – treća faza“ (Projekt ICEA III), uz podršku i pokroviteljstvo Vlade Švedske.

Savjetodavnu i stručnu podršku sudu pružiće ekspertni tim Švedske sudske administracije koji će kroz peer-to-peer pristup prenositi iskustva, znanja i dobre prakse švedskog sudskog sistema u okviru transparentnosti rada sudova i njihove interakcije sa medijima i društvenom zajednicom.

Realizacija navedenih aktivnosti otpočela je održavanjem inicijalnog sastanka dana 23. marta 2021. godine, na kojem su pored predstavnika projektnog tima VSTV-a BiH, švedskih eksperata i predstavnika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, učestvovali i predstavnici Osnovnog suda u Bijeljini i Općinskog suda u Tuzli, koji su takođe određeni za pilot sudove koji će uvesti novitete u trenutne komunikacijske prakse i koji će predstavljati pokazni model drugim sudovima u BiH.

Krajnji cilj provođenja aktivnosti je upotreba savremenih komunikacijskih alata i kanala, kojim će se trenutna komunikacija sudova učiniti proaktivnijom, rad suda transparentnijim, a građanima i javnosti, informacije o radu suda učiniti dostupnijim, čime će se stvoriti pretpostavke za podizanje povjerenja građana u rad sudova.

POMOĆNIK SEKRETARA-
PORTPAROL

Dejan Đurović

Izdvojeno