bdf.brcko@gmail.com

Brčko traži ravnomjerniju podjelu doniranih vakcina i pokreću i direktnu nabavku

Nadležni iz Brčko distrikta od državnog nivoa zatražili su ravnomjerniju raspodjelu vakcina protiv koronavirusa, koje kroz donacije dolaze u BiH. Kako saznaje Klix.ba, u petak će biti pokrenuti i pregovori u vezi s direktnom nabavkom.

Državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević danas je učestvovala na virtualnom sastanku ambasadora EU zemalja, a u izvještaju za javnost je navela da iz mehanizma EU4Health i posredstvom Vlade Republike Austrije, BiH očekuje 99.105 doza vakcina do kraja drugog kvartala i 114.717 do kraja trećeg kvartala ove godine. Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza iz Republike Poljske.

Tragom toga, Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta danas je Ministarstvu civilnih poslova BiH uputilo zahtjev za ravnomjerniju raspodjelu donacija.

U dokumentu koji je u posjedu portala Klix.ba, od resornog državnog ministarstva se traži da se procenat učešća Brčko distrikta u raspodjeli donacija poveća sa 0,5 na 2,5 posto.
“Sve navedeno je potrebno kako bi javnom zdravstvu pružili sva odgovarajuća i potrebna sredstva radi suzbijanja epidemije COVID-19 na prostoru Brčko distrikta BiH i bez čega bi isto bilo dovedeno u pitanje”, piše u dokumentu.

Zahvaljujući doniranim vakcinama, proces imunizacije stanovništva već nekoliko dana se odvija na prostoru Brčko distrikta, a kako je za Klix.ba potvrđeno iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, u petak će nadležni održati sastanak vezano za pokretanje postupka direktne nabavke vakcina.

Do ovoga trenutka završeno je vakcinisanje zdravstvenih radnika i štićenika staračkih domova. Trenutno je u toku vakcinacija starijih od 75 godina te onih iznad 65 godina, ali koji su sa hroničnim oboljenjima, uz dijalizne pacijente.

U narednim danima uslijedit će i vakcinacija pripadnika policije, novinara te osoba sa posebnim potrebama.

 

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Izdvojeno