bdf.brcko@gmail.com

BIVŠI SLUŽBENIK VLADE DISTRIKTA BRANO JOVIČIĆ NEPRAVOSNAŽNO OSUĐEN NA DVOGODIŠNJU KAZNU ZATVORA

Osnovni sud Brčko distrikta BiH, dana 15.04.2021. godine, donio je i javno objavio presudu kojom je optuženog Branu Jovičića, osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine za krivično djelo Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 374. stav (1) i za produženo krivično djelo – Protivzakonito posredovanje iz člana 376. stav (3) u vezi sa stavom (2) i članom 55. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Ovakva presuda donesena je nakon što je u postupku utvrđeno da je kao službeno lice za vrijeme dok je obavljao dužnost predsjednika Komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave za kandidate sa visokom stručnom spremom u Brčko distriktu BiH, zahtijevao i primio poklon da u okviru svog ovlaštenja učini što ne bi smio učiniti, da je posredovao da se učini službena radnja koja se ne bi smjela učiniti i da je primio nagradu da korištenjem svog službenog položaja posreduje da se učini službena radnja koja se ne bi smjela učiniti.

Istom presudom oslobođen je od optužbe po preostale dvije tačke optužnice jer Tužilaštvo Brčko distrikta BiH u postupku nije dokazalo da je optuženi učinio djela za koja se optužuje.

Ova presuda je nepravosnažna i može se pobijati podnošenjem žalbe Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH.

 

PORTPAROL
PRAVOSUDNE KOMISIJE

Dejan Đurović

Izdvojeno