bdf.brcko@gmail.com

TELEGRAM SAUČEŠĆA GRADONAČELNIKA KADRIĆA

Duboko me pogodila tužna vijest o smrti Mevludina Ekmečića, akademskog slikara, profesora i galeriste, osnivača Galerije jugoslovenskog portreta, Ateljea Ismet Mujezinović u Tuzli, brojnih galerija, međunarodnih kolonija te na kraju osnivača „Legata Ekmečić”, kao trajnog poklona Brčkom.

Za ogroman umjetnički, kulturni i društveni angažman odlikovan je brojnim nagradama i priznanjima te titulom počasnog doktora nauka Univerziteta u Tuzli. Njegov respektabilni opus koji je trajao pune 72 godine zaslužuje svaku vrstu pažnje. Uz braću Fadila Ekmečića, pariškog knjižara, Seada Ekmečića, kipara – Mevludin Ekmečić je osnivač Fondacije „Legat Ekmečić” u Brčkom, prve privatne umjetničke zadužbine u kojoj je pohranjeno umjetničko i intelektualno naslijeđe ove porodice, sa oko 3.000 umjetnina, skulptura te bogata biblioteka i dokumentarno arhivistički materijali vezani za Brčko.

Mevludin Ekmečić kao veliki umjetnik i kulturni radnik obilježio je likovnu scenu Jugoslavije i Bosne i Hercegovine te dao nemjerljiv doprinos afirmaciji likovnih umjetnosti u Brčkom.

Njegov lik i djelo živjet će u našim srcima kao trajni podsjetnik na ulogu i značaj umjetnosti i kulture i primjer posvećenosti, ljubavi i humanosti.

Njegova svijest i djelovanje na otvaranju umjetničkih ustanova i organizovanja manifestacija su temelji umjetničke infrastrukture u našoj regiji, na čemu smo mu mi u Brčkom posebno zahvalni.

Povodom ovog velikog gubitka u svoje lično ime i u ime Vlade Brčko distrikta BiH porodici preminulog upućujem iskreno saučešće.

 

Gradonačelnik
Esed Kadrić

 

Izdvojeno