bdf.brcko@gmail.com

APEL VLASTIMA: POTPUNO JE IZGUBLJENA KONTROLA, OPAKI VIRUS HARA MEĐU NAŠIM GRAĐANIMA

U PROŠLOJ SEDMICI IZGUBLJENA JE POTPUNO KONTROLA,OPAKI VIRUS HARA MEĐU NASIM GRAĐANIMA. PANDEMIJA JE JE PO SVEMU SUDEĆI NAJIZRAŽENIJA U DISTRIKTU BIH. POSLJEDICE SU SVE TRAGIČNIJE, KONAČNO POČNITE UPRAVLJATI KRIZOM

Povod ovog mog obraćanja je analiza koja svojim statističkim pokazateljima upozorava da je pandemija korona virusa u poslednjih sedam dana uzela maha u našoj sredini što posebno zabrinjava obzirom da je Bosna i Hercegovina po smrtnosti stanovništva od posljedica pandemije peta u svijetu, a Brčko distrikt BiH po svemu sudeći u prošloj sedmici na vrhu ove tužne i crne statistike.

Pomenuti ću samo nekoliko statističkih pokazatelja koji ove moje tvrdnje ilustruju i to prije svega podatak da je od početka pandemije u našoj zemlji pozitivno na korona virus 181922 građana od toga u Brčko distriktu BiH 5441 sugrađanin je obolio od ove opake bolesti a da je pritom umrlo od posljedica korone 7298 građana naše drzave a od toga 238 naših sugrađana.

Kada ove pokazatelje stavimo u kontekst da u Brčko distriktu BiH po poslednjem popisu stanovništva živi oko 2% stanovništva BiH,danas vjerovatno još i manje obzirom na neke pokazatelje da je iz naše sredine najviše iseljenih poslednjih godina, pa stavljanjem u kontekst prethodno iznesenim pokazateljima o prisustvu pandemije jasno je uočljivo da su građani Brčko distrikta pogođeni pandemijom za više od 50% od prosječnih pokazatelja u BiH kako u broju pozitivnih na korona virus tako nažalost i u pogledu umrlih od razornih posljedica pandemije. Posebno upozorenje za sve nas je da je gotovo već svaki deveti naš punoljetni sugrađanin već bio pozitivan na korona virus.

SAMO U POSLEDNJA TRI RADNA DANA 316 NAŠIH SUGRAĐANA JE POZITIVNO NA KORONA VIRUS OD 497 TESTIRANIH ILI VIŠE OD 60% OD BROJA TESTIRANIH ŠTO JE RIJETKO ZABILJEŽENA BROJKA U REGIONU

Posebno želim ukazati da smo u poslednja tri dana po broju pozitivnih na virus korona gotovo pristigli i Banja Luku i da imamo gotovo duplo više pozitivnih od Bijeljine. U Tuzlanskom kantonu broj pozitivnih na koronu je u stalnom padu tako da je u poslednjoj nedelji broj pozitivnih nešto više nego kod nas. U petak je broj pozitivnih u tom kantonu bio 159,dakle iako imaju gotovo 6 puta više stanovnika, broj pozitivnih je neznatno više u odnosu na distrikt.

Ovi pokazatelji koje sam predočio valjda su dovoljni za crveni alarm mada su na ovakvo stanje ukazivali pojedini urednici portala i naravno i opozicione stranke koje vlast ignoriše. Sagledao sam stanje preko vikenda koje ne ohrabruju jer i dalje Brčko distrikt prednjači u crnim brojkama,obzirom da je još 74 pozitivna od korona virusa i nažalost 4 umrla sugrađana,a što je još upozoravajuće na rezultat testiranja čeka još 110 naših građana.

Neprihvatljivo je da naš krizni štab uglavnom se bavi donošenju mjera po sistemu malo pritegni,pa malo popusti i to uglavnom po pravilu uvijek suprotno od mjera koje se donose u susjedstvu u entitetima gdje upravo sad popuštaju sa mjerama jer imaju pozitivne trendove a kod nas se pooštravaju iste te mjere što su apsurdi koje svi skupa skupo plaćamo životima i zdravljem naših građana.

Posebno je teško stanje u obrazovanju obzirom da jedino kod nas nisu ni nakon godinu dana donesena potrebna zakonska rješenja za organizovanje on lajn nastave a i prosvjetni radnici nisu još vakcinisani. Apelujem na vlast da odmah i bez odlaganja potraži pomoć iz regiona prvenstveno iz naše države kako u pogledu stručne pomoći pa i druge nakon ozbiljnog i hitnog sagledavanja stanja u kadrovskoj i materijalnoj osposobljenosti našeg zdravstvenog sektora obzirom da takvu pomoć prihvataju i mnogo jači i organizovaniji zdravstveni centri u vćcim gradovima u našoj zemlji.

Trebaju nam u ovom trenutku odsudne borbe protiv pandemije jasni odgovori imamo li mi potrebnu zdravstvenu opremu kao i zaštitnu opremu i potrebne lijekove za liječenje oboljelih obzirom da su ti lijekovi veoma skupi a sami se eto hvalimo da je iz budžeta za ovu borbu izdvojeno 3 miliona KM. Posebno je značajno da vlast pokaže dovoljno odgovornosti i ostavi postrani sujete i bahatost i okupi sve raspoložive kadrove i prihvati sve prijedloge i sugestije bez obzira od koga dolaze te da se otvori prema regioni jer distrikt je uvijek imao prijatelja i pobratima u svijetu i pogotovo u regionu i to u zemljama koje mnogo bolje upravljaju pandemijom od nas.

OVIH DANA IZ DRŽAVNIH INSTITUCIJA OBZIROM NA NJIHOVE NEUSPJEHE ZA NABAVKU VAKCINA PRENOSE ODGOVORNOST NA ENTITETE I BRČKO DISTRIKT BIH

Posebno želim ukazati da je tek u Brčkom vakcinisano 374 zdravstvena radnika a RS je već daleko od nas odmakao u imunizaciji i Federacija BiH kreće ozbiljnije. Vlast svoje planove temelji na nekoliko hiljada vakcina naručenih iz državnog programa i donacija koje narod naziva sadaka programom i izgleda oslanja se na očigledno prazna obećanja po principu malo od sadake, malo direktnim nabavkama vlast će do ljeta za BiH obezbijediti 1 milion vakcina,a istovremeno zaboravljaju da je to dovoljno za tek petinu stanovništva BiH.

Uvjeren sam da za vlast u Brčkom nije opravdanje da smo mi mali i da za nabavku vakcina u potrebi od 50 hiljada vakcina ne postoji interes proizvođača ili veledrogerija koje vakcine isporučuju što su izgleda tek sad i shvatili pa nakon objašnjenja da će u kvotama koje nabavljaju direktno entiteti pokušati nabaviti vakcine i za naše sugrađane,pa sad već pominju mogućnost direktne nabavke vakcina od nekih veledrogerija.

Sve je to dobro kao vijest ali vrijeme nam nije saveznik,virus je u ofanzivi a mi rješenja nemamo,ljudski životi i zdravlje građana sve je ugroženije a o mjerama o saniranju ekonomskih posljedica pandemije neću ovom prilikom ni pominjati jer tih mjera sem programa koji je iznesen i za koji je obećano izdvajanje 12 miliona KM pa već porečeno.

Ovako očigledno ćemo se moći baviti ovim pitanjima saniranja ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije nakon što savladamo ovu pošast jer vlast očigledno nije kapacitirana da istovremeno se bori sa svim ovim problemima a obavezna je i odgovorna da to efikasno radi u ovom teškom vremenu za sve naše građane.

POHVALA ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE I POLICIJU KAO I SVE IZVRŠIOCE I VOLONTERE KOJI SU NA PRVOJ LINIJI ODBRANE OD PANDEMIJE

? ?????? ?? ????? ?? ???????? ? ???̌?? ????????? ? ??? ???̌?? ??????? ?? ???, ? ?? ?? ??????????? ??????? ???? ?? ?? ????? ?????? ????? ?????? ????????? ???́ ?????? ???? ???? ?? ?????̌??? ???? ???? ?????̌?????? ? ??????̌??? ?? ??????? ??????????? ?? ?????? ?? ???????? ???? ? ??????́?? ????? ? ??? ????? ???? ?? ?????? ???????. ??????? ?????? ? ????? ?????đ?????? ???̌????? ??? ????? ???? ?? ????????? ?? ?? ???̌?????? ???? ? ????? ?????????? ??đ?????? ??????????? ??? ???? ??????? ??? ??????? ????????????? ? ??????????? ??????? ??? ???̌??? ???̌??? ????????? ??? ????????? ?? ???? ?̌???? ? ?? ??????? ??????? ? ??????? ????????̌??? ?? ??? ??? ????? ?????????? ???????.

Mirsad Đapo

 

Izdvojeno