bdf.brcko@gmail.com

Реаговаанје судије Небојше Савића на текст „Јесу ли Срби преотели Брчко:

Реаговаанје судије Небојше Савића на текст „Јесу ли Срби преотели Брчко: Потпуна дискриминација Бошњака у правосуђу Дистрикта“ објавлјен на порталу Брчански форум. које је стигло у нашу редакцију преносимо у цијелости с напоменом да текст није ауторски прилог редакције Брчански форум него је презет са портала ”боснаглобал.нет”, позивајући се на извјештај Међународног института ѕа блискоисточне и балканске студије, па би требало овај демант прослиједити и на ту адресу.

 

Поштовани уредниче портала Брчански Форум,

желим да Вам се обратим овом електронском поштом, обзиром да Вас лично не познајем и не знам како се зовете. Тешко ми је комуницирати са неким чије име не знам, па ћу Вам се обраћати са – господин Непознати, не замјерите због тога.

Током јучерашњег дана, више мојих пријатеља и колега обратило ми се са наводом да нису знали да сам конкурисао за мјесто судије у Апелационом суду Брчко дистрикт БиХ и да сам се пријавио као „остали“. Збуњен и мислећи да је у питању нека интерна шала, упућен сам од тих пријатеља на текст који је објављен/пренесен на Вашем порталу Брчаснки Форум, дана 13.4.2021.године под насловом „Јесу ли Срби преотели Брчко: Потпуна дискриминација Бошњака у правосуђу Дистрикта“. У дијелу објављеног/пренесеног текста садржане су и следеће двије реченице:

1.       „Dvojica sudija Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH su se lažno predstavili, da po nacionalnoj pripadnosti pripadaju skupini „Ostali“, iako su po nacionalnosti Srbi, jer su se prije prijave na mjesto sudija do tada nacionalno izjašnjavali kao Srbi”
2.       „Još jedan sudija na Osnovnom sudu Brčko Distrikta Nebojša Savić se prijavio kao „Ostali“ premda se radi o Srbinu.“
 
                Као прво, ја се нисам пријавио на конкурс за судију Апелационог суда, ни на овом конкурсу који је у току, нити сам се икада прије пријављивао на конкурс за Апелациони суд. Гдје Вам је та моја пријава на конкурс? Друго, никад се нисам изјашњавао као „остали“ – ни на једном конкурсу, нити у било ком другом документу. Ја сам 2010.године именован за додатног судију у Основни суд Брчко дистрикт БиХ, а приликом разговора који је са мном као кандидатом обављен, један од чланова комисије ми је рекао да нећу моћи бити именован за редовног судију због националне структуре, односно због тога што сам Србин. Тек 2014.године сам изабран за редовног судију и тада сам се пријавио као Србин, што уосталом и јесам.

                Господине Непознати, зашто износите/преносите три крупне лажи о мени? За чији интерес то радите, ко Вам је овај текст наручио? Зашто ме вријеђате и угрожавате моју безбједност?

Ја се никада нисам лажно представљао у погледу имена, презимена, националне и вјерске припадности, ја никада нисам конкурисао за судију Апелационог суда Брчко дистрикт БиХ, ја се никада нисам изјашњавао као „остали“. Зашто износите/преносите лажне вијести и информације о мени, поштовани господине Непознати? Да ли ћете се удостојити да ми одговорите на ова једноставна питања и зашто нећете?

Поштовани господине Непознати, жао ми је што нисте слободан човјек који би смогао храбрости да стане иза својих ријечи, тј. да потпише објављени/пренесени текст. Са друге стране, јасно ми је да то нисте учинили због тога што добро знате да сте у том тексту објавили/пренијели три крупне лажи о мени, Небојши Савић. Можда имате више животног и професионалног искуства од мене, али не замјерите што ћу Вас подсјетити на једну мисао величанственог старогрчког државника и говорника Перикла – „Тајна слободе лежи у храбрости“.

Господине Непознати, вјежбајте храброст, станите именом и презименом иза објављених/пренесених текстова. Потпишите се!

Уз жељу за Ваше добро здравље у овим тешким пандемијским временима, срдачно Вас поздрављам. Свако Вам добро и успјех у Вашем будућем раду.

 
Небојша Савић
Судија Основног суда Брчко дистрикт БиХ

Izdvojeno