bdf.brcko@gmail.com

Stranka za Bosnu i Hercegovinu: 25 godina konzistentnog djelovanja

Već davne 1996. godine, dr. Haris Silajdžić je sa timom istomišljenika osnovao političku organizaciju pod nazivom Stranka za Bosnu i Hercegovinu, najavljujući time konstantnu političku borbu za jačanje države i njenih institucija.

U svom dvadesetpetogodišnem djelovanju na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni Stranka za Bosnu i Hercegovinu je izgradila reputaciju političkog subjekta koji djeluje na konzistentan način kada je u pitanju odbrana i promocija njenih temeljnih principa – jačanje države i njenih institucija, međunarodno-pravni subjektivitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, zaštita interesa svih njenih građana, vladavina prava, reintegracija društva, te jedinstven ekonomski prostor. Naši istomišljenici i protivnici se slažu da Stranka za Bosnu i Hercegovinu ostaje u potpunosti dosljedna svojim stavovovima, bez obzira na vrstu ili izvor pritisaka, te da oni koji za nju glasaju računaju na principijelan odnos spram datih obećanja.

Na ekonomskom polju, Stranka za Bosnu i Hercegovinu aktvino promovira, podstiče i privlači strana ulaganja, kapitalne investicije, smanjenje javne potrošnje, te razvoj privatnog sektora, ali istovremeno insistira na zaštiti najugroženijih segmenata stanovništva, sa posebnim osvrtom na interese boračke populacije. Period u kojem je Stranka za Bosnu i Hercegovinu snažna participirala u vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini jeste period stabilne vlasti i neprestanog napretka u državi na svim poljima, posebno u međunarodnim odnosima.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu se profilirala kao najkompetentnija snaga u Bosni i Hercegovini na polju vanjske politike i zaštite interesa države i njenih građana na međunarodnom nivou. Dovoljno je da se prisjetimo oslobađanja Ejupa Ganića i Mirsada Salkića.

Na čelu Stranke za Bosnu i Herecgovinu se nalazi gospodin Amer Jerlagić a zamjenik mu je primarijus dr. Zijad Nišić. Kadrovska obnova i jačanje stranke zamjenilo je višegodišnju političku stagnaciju. Predsjednik Vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Brčkom primarijus dr. Nišić je mudrom politikom Stranku vratio na put oporavka i jačanja, a kao rezultat te politike je povećanje sa jednog na dva zastupnika u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, dr. Zijad Nišić i MehmedalijaKaramujić i članovi Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine g. Majazudin Vehabović i g. Nedim Hamzabegović.

Danas kada obilježavamo 25 godina od osnivanja sa ponosom možemo istaći da građani u Bosni i Hercegovinu imaju pouzdanu i kredibilnu političku opciju kojoj mogu pokloniti povjerenje, a zauzvrat dobiti ostvarenje svojih potreba i nadanja.

 

Brčko, 13.4.2021.g.

Press služba Vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu
Brčko distrikt Bosne i Hercegovine

Izdvojeno