bdf.brcko@gmail.com

U Distriktu vakcinacija protiče bez problema, a očekuje se dolazak novog kontingenta vakcina

Kako prenosi Radio Brčko Distrikta BiH danas je u Brčkom počela je vakcinacija stanovništva starije životne dobi.

Vakcinacija protiče bez problema, potvrđeno je iz Crvenog krsta Brčko distrikta koji je zadužen je za operativni dio procesa vakcinacije.

Sektretar Crvenog krsta Brčko distrikta Denis Šehanović ističe da nema gužve na punktu za vakcinaciju, a broj za prijavu funkcioniše bez problema.

„Radimo sa šest operatera, zaključno sa petkom imali smo oko 5000 poziva, u prosjeku se čeka oko pet do šest dana na poziv za vakcinaciju nakon prijave“, rekao je Šehanović.

On je napomenuo da i ukoliko se građani među prvima prijave, ne znači da će prvi doći na red, jer sve zavisi od plana vakcinacije.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, Sead Šadić, u razgovoru za Otisak iznosi detalje koji se tiču nabavki novih doza vakcina za potrebe građana Brčko distrikta.

Očekuje se dolazak novog kontigenta putem Covax mehanizma 22. aprila, a količina koja pripada Brčko distriktu iznosi 2.6% od ukupne isporuke, s obzirom da Distrikt u toj mjeri učestvuje u ukupnom zbiru vakcina.

Pored toga, u saradnji sa Evropskom unijom, obezbijeđen je iznos od 13.000.000 KM, gdje Brčko distriktu pripada određen procenat, koji još uvijek nije preciziran, a odluka je na Vijeću ministara, za nabavku vakcina koje će se nabavljati od država koje su nabavile vakcine, ali im u datom trenutku predstavljaju višak.

Očekuje se i dolazak vakcina putem direktne nabavke koju je Brčko distrikt pokrenuo.

Broj na koji se građani mogu prijaviti za vakcinaciju 0800 31 004.

 

 

Izvor: RBDBiH i Otisak.ba

Izdvojeno