bdf.brcko@gmail.com

U Distriktu u povodu 07. aprila Dana oslobođenja Brčkog odana počast borcima NOR dok se sve manju poštuju vrijednosti za koje su se oni borili

Savez Udruženja Boraca NOR- a u Brčkom danas je polaganjem vijenaca na Partizansko spomen groblje, uz poštovanje epidemioloških mjera, obilježio sedmi april dan oslobođenja Brčkog.

„Danas smo ovdje da bih položili vijence i odali počast borcima NOR- a, ovdje na Partizanskom groblju  gdje je sahranjeno njih 438 pokraj spmenika Slobode i 17 bisti naših narodnih heroja koji su svoje živote dali za stvaranje Jugoslavavije i slobode naših naroda i narodnosti u Drugom svjetskom ratu, rekao je ovim povodom Đorđe Vuković predsjednik SUBNOR- a  Brčko.

Vuković je  sa ovog mjesta svim građanima distrikta Brčko čestitao sedmi april dan oslobođennja grada i okoline od fašizma.

Povodom Dana oslobođenja Brčkog vijence  na Partizanskom spomen groblju su položili i Predsjednik Skupštine distrikta Siniša Mililić, gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, delegacija SUBNOR a  Vukovarsko – srijemse županije, Bijeljine i Srebrenika, Udruženja penzionera u Brčkom, te brojne političke partije iz Brčkog.

„Važno je da uprkos svim ovim problemima sa pandemijom virusa korona,koji nas prate od prošle godine, na adekvatan način obilježimo ovaj datum, da  i u ova vremena iskažemo privrženost idejama i vrijednostima antigfašističke borbe“, istakao je ovom prilikom predsjednik Skupštine distrikta Siniša Milić.

Odlukom predsjedništa SUBNOR –a distrikta Brčko danas je Šerifu Karasanoviću iz Brčkog, borcu Drugog svjetskog rata, pukovniku Vojske Jugoslavije dodijeljena plaketa
Dan oslobođenja Brčkog od fašizma  jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji ovog grada.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno