bdf.brcko@gmail.com

Nadoknada za bolovanje oboljelih od virusa korona nije ista u realnom i javnom sektoru u Brčko Distriktu BiH

Zaposlenima u institucijama sistema, fondovima i javnim preduzećima isplaćuje se 100 odsto, više za oko 20 odsto, od radnika koji rade u privatnim preduzećima.

Sindikat ne traži krivca za to, ali zahtijeva ista prava za sve zaposlene u Distriktu.
Poslije diskriminacije u isplati toplih obroka, koja je za pojedine zaposlene u javnim institucijama i dalje mnogo veća od zaposlenih u obrazovanju, uslijedilo je i često obraćanje radnika sindikalnoj organizaciji zbog bolovanja otvorenog u vezi sa virusom korona.

U Sindikatu kažu da primaju oko 20, pa i do 30 odsto manju nadoknadu od radnika u javnim institucijama.

“Tu su slabije i kontrole, na žalost, od nadležnih institucija i radnici tu najviše trpe, jer im se odbija čak i 80% u realnom sektoru. Dok je to u javnom sektoru 100% posle izlaska iz izolacije”, kaže v.d. sekretara Sindikata Brčko distrikta Igor Babić.

U nekim privatnim preduzećima kažu da je u periodu pandemije teško zaraditi i dostići zaradu da se te nadoknade isplaćuju u iznosu od 100%. Ipak, tu je tvrde najveći problem nepoštovanje zakona.

“Mislim da zakon nije dovoljno precizirao, pošto smo zatečeni sa ovim virusom i da je sada ovdje jednostavno stvar poslodavca kako želi da isplati platu svojim radnicima”, kaže privrednik Jelenko Ilić.

Isplata bolovanja u iznostu od 100% plate u javnoj upravi obračunava se u skladu sa odlukom Kriznog štaba, koji se ovoga puta stavio iznad zakona koji propisuje 80% primanja, tvrde u Inspektoratu u čijoj je nadležnosti kontrola obračuna i isplate zarada.
“Ukoliko se utvrdi da ima kršenja zakonskih propisa, biće podnesene prekršajne prijave protiv onih koji krše propise”, kaže Adnan Drapić, glavni inspektor Inspektorata.

Iako je veliki broj inspektora i sam na bolovanju ili u izolaciji zbog korone, Drapić najavljuje intenzivniju kontrolu obračuna plata.

Na taj način bi prava radnika u Distriktu bila izjednačena po ovom osnovu.

(rtrs.tv)

Izdvojeno