bdf.brcko@gmail.com

Optužnica protiv Stojana Bavarčića iz Brčkog zbog prevare pri glasanju

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Stojana Bavarčića (30)* zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora u ovom gradu prošle godine pripremao izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju. On je optužen da je pribavljanjem ličnih dokumenata trećih lica i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarao uslove za neposredno učinjenje tog krivičnog djela.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Bavarčića da je pribavio i iskoristio lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih za glasanje iz inostranstva u namjeri da na izborima on ili njemu poznato lice glasa pod njihovim imenom.

Njega se tereti da je, s ciljem da za njemu poznati politički subjekt osigura veći broj glasova, od preko trideset lica pribavio lične karte, vozačke dozvole ili pasoše koje je zatim fotografisao, dok je određeni broj takvih fotografija pribavio putem društvenih mreža i aplikacija i pohranio u memoriju telefona. Ti dokumenti su potom u štampanom obliku tokom mjeseca avgusta 2020. godine, bez njihovog znanja i saglasnosti, dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP-1 Prijava za glasanje izvan BiH, po kojem osnovu su onda ta lica bez svoje volje registrirana za glasanje izvan BiH – navodi se u optužnici.

Nakon istrage na čijem je početku Bavarčić odmah pritvoren, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega optuživši ga da je nabavio sredstva i preduzeo drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela, a za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je u cijelosti potvrdio optužnicu, on je optužen za krivično djelo Pripremanje krivičnog djela (iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Pored ostalog, fokus rada Tužilaštva Distrikta posljednjih mjeseci usmjeren je na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela iz izborne oblasti na ovom području. U vezi s provođenjem lokalnih izbora prošle godine ovo tužilaštvo je u kratkom roku otvorilo šest predmeta protiv deset osumnjičenih istovremeno uzevši u nadležnost i dva predmeta dostavljena od državnog tužilaštva i Centralne izborne komisije BiH.

Među osumnjičenima su i zastupnici u tadašnjem sazivu Skupštine Brčko distrikta Pejo Mendeš*, Nenad Kojić* i Radoslav Bogićević*, koji su ponovili kandidature na te funkcije. Prije samih izbora osumnjičenici za pripremanje izbornih prevara pritvoreni su zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, a istrage protiv njih u međuvremenu su intenzivno nastavljene.

 

Izvor: nula49

Izdvojeno