bdf.brcko@gmail.com

Vlada Distrikta treba da ubrza aktivnosti oko izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd

Najavljena gradnja autoceste iz pravca Banje Luke i Sarajeva dodatno ojačati poziciju Distrikta kao sredine pogodne za privredne aktivnosti
BMinistar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović posjetio je Vladu Brčko distrikta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Mitrović je sa gradonačelnikom Esedom Kadrićem razgovarao o realizaciji projekta rekonstrukcije postojećeg mosta Brčko-Gunja, izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd, odnosno o dijelu planirane prometnice koja prolazi kroz Brčko distrikt, kao i o drugim aktuelnim pitanjima iz nadležnosti Ministarstva.

Razgovarajući o predloženim varijantama rekonstrukcije mosta Brčko-Gunja, naglašena je važnost odabira optimalne varijante u trenutnim uvjetima, ali i činjenica da treba imati u vidu izgradnju novog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u narednim godinama.

Apelirajući na ubrzanje aktivnosti na pripremnim radnjama kada je u pitanju autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd ministar Mitrović je istakao da je rekonstrukcija odnosno izgradnja ovog mosta ključna za razvoj ekonomije u Brčko distriktu, dok će najavljena gradnja autoceste iz pravca Banje Luke i Sarajeva dodatno ojačati poziciju Distrikta kao sredine pogodne za privredne aktivnosti.
Gradonačelnik Kadrić je istakao zainteresiranost Distrikta za učešće u važnom kapitalnom projektu kakav je izgradnja autoceste, s obzirom na sve pozitivne aspekte koje će Brčko imati od ove prometnice.

“Osim izgradnje autoceste, izgradnja mosta preko rijeke Save jedan je od fokusa rada Vlade i nadležnih institucija Distrikta. S obzirom na to da se radi o državnim i međudržavnim projektima, komunikacija sa nadležnim ministarstvima nam je izuzetno važna pa zahvaljujem ministru Mitroviću na veoma konstruktivnom sastanku“, rekao je Kadrić.

 

 

Izvor: aa.com

Izdvojeno