bdf.brcko@gmail.com

MZ Ilićka traži odgovore: Bez rješenja za deponiju, obdanište na čekanju, psi lutalice sve veći problem

Mjesna zajednica Ilićka obratila se prije nekoliko dana nadležnima u Vladi Brčko distrikta tražeći odgovore na nekoliko gorućih pitanja.

Naime, kako navode iz ove mjesne zajednice, zbog pasivnosti nadležnih bili su prinuđeni da pokrenu niz pitanja o problemima koja su za stanovnike ovog brčanskog naselja gorući.

Na prvom mjestu tu je sada već stari problem – deponija.

Prelazno rješenje je spremno, sadašnja deponija trebala bi služiti kao pretovarni centar gdje bi se otpad sa kompletne teritorije presovao i utovarao u posebne kontejnere, te tako upakovan vozio na regionalnu deponiju Zvornik.

Ovakvo rješenje poslužilo bi do konačne izgradnje Centra za upravljanje otpadom na teritoriji Brčko distrikta.

U obraćanju nadležnima iz MZ Ilićka su istakli da su upoznati sa “obaranjem” tendera za nabavku pretovarne stanice i vozila, ali ističu da to nije valjan razlog da stanovnici Ilićke i okolnih naselja pate tokom još jednog ljeta.

I dok se stari problemi još uvijek ne rješavaju, u MZ Ilićka, kao i u čitavom Brčkom, pojavljuju se novi.
Problem pasa lutalica na ulicama ovog naselja, u posljednje vrijeme eskalirao je do te mjere da građani sada već opravdanu strahuju za bezbjednost, naročito najmlađih.

O tome kako je u ovom slučaju zakazao čitav sistem, već smo pisali, ali se čini da nadležni čekaju nesrećan slučaj kako bi konačno reagovali.

Predsjesnik MZ Ilićka Damjan Dundžić kaže kako zakonska rješenja postoje, i ona su relativno dobra, ali je problem u nesprovođenju slova zakona.

“Naše pitanje je prosto – kada Veterinarska stanica Brčko planira početi aktivnije raditi na evidentiranju svih vlasničkih pasa na području Brčko distrikta, kako bi Inspektorat mogao raditi svoj posao, tj. izricati mjere nesavjesnim vlasnicima?”, pita Dundžić.

Prirodno, postavlja se i pitanje azila.

“Planira li se proširenje kapaciteta postojećeg azila, uzevši u obzir da su kapaciteti trenutno prepunjeni? Hoće li se formirati dodatni timovi pri Sektoru za zbrinjavanje životinja kako bi se u ovom gradu konačno riješio problem pasa lutalica? Ja još jednom ponavljam da su u ovom slučaju zakazale sve relevantne institucije, ali da je krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi”, kaže nam predsjednik MZ Ilićka.
Konačno, obdanište u ovoj mjesnoj zajednici još uvijek nije počelo sa radom.
Iz MZ Ilićka zato su nadležnima uputili samo jedno pitanje – Kada se tačno može očekivati početak rada ovog objekta?

Dundžić za kraj dodaje i kako građani Ilićke na planiraju skrštenih ruku čekati odgovor nadležnih.

“Mi smo zaista bili strpljivi. Ipak, ukoliko se sa rješavanjem ovih problema ne krene u razumnom roku, nećemo imati izbora sem da naše nezadovoljstvo iskažemo radikalnijim metodama”, poručuje on.

Izvor: nula49

Izdvojeno