bdf.brcko@gmail.com

Šta se događa s brčanskim obrazovanjem? Ko to šefa Obrazovanja „vuče za nos“?

Odjeljenje za obrazovanje Brčko distrikta dana 18 marta 2021. školama je poslalo dokument koji su nazvali Procedura o drugom načinu obrazovanja – obrazovanje kod kuće. Taj dokument je propisao da će razredne starješine pismene materijale sa časova da nose učenicima na kućnu adresu. Sve da bi se izbjegla onlajn nastava.

Međutim to nije kraj „ludostima“ iz Odjeljenja za obrazovanje. Odmah 19. marta, samo dan nakon što je šef Bulatović potpisao „Proceduru – obrazovanje kod kuće“, donio je odluku kojom je je poništava i stavlja van snage. Da „ludost“ bude veća tri dana nakon toga Gradonačelnik je donio Naredbu kojom daje saglasnost na ovu Proceduru koju je šef Obrazovanja već stavio van snage.

Otvara se pitanje ko to šefa Obrazovanja „vuče za nos“? Ko mu plasira takve odluke? Ako ipak odluke stvarno donosi sam pa ih dan kasnije stavlja van snage otvara se pitanje šta se s njim događa? Možemo da se sjetimo odluke o radnim subotama koja je također poništena nakon tri dana! Možemo i da se sjetimo da je ta odluka bila kontra članu zakona na koji se ministar pozvao! Na to su upozorili brčanski Socijalisti. Ima li u Odjeljenju za obrazovanje neko da zaustavi ova lutanja šefa obrazovanja?

Ovim načinom rada brčansko obrazovanje je postalo predmet sprdnje u cijelom regijonu. Iz krugova bliskih nastavnom kadru saznajemo da ni nastavnicima u školama više nije jasno šta se događa. Sve češće se govori da stanje u obrazovanju nikada nije bilo gore.

Donošenje pa poništavanje odluka i naređenja dovelo je do opšte konfuzije. Niko više ne zna šta je na snazi, a šta nije. Ima li nade da se rad Odjeljenja za obrazovanje uozbilji? Sada je sve na Vladi Brčko distrikta i Gradonačelniku od kojeg se očekuje da uozbilji situaciju.

Svi smo prije nekoliko dana pročitali da je šef Obrazovanja poručio prosvjetarima „Radićete kako kažem ili ćemo vam vratiti radne knjižice“. Prosvjetari sada poručuju šefu „Kada se odlučite šta želite javite nam i mi ćemo da radimo“.

 

S.O.

 

Izdvojeno