bdf.brcko@gmail.com

HITNO PREKINUTI NASTAVU U ŠKOLAMA: PREMINUO JOŠ JEDAN PROFESOR

Preko svega možemo preći i sve se može nadoknaditi, pa i nastavni časovi, ali životi ljudi ne. Zašto se igramo lutrije – čekamo rezultate testova i vijesti kakvo je zdravstveno stanje učenika, roditelja ili kolega koji su zaraženi. Ne smijete više praviti kalkulacije sa školama, preduzmite nešto! Ne smiju se, zbog političkih kalkulacija, životi dovoditi u opasnost.

Sramotno je da nakon godinu dana mi nemamo određene pravne propise u obrazovanju kojima bi prevazišli ovu situaciju. Odluke se donose kao eksperimenti, dok je u pojedinim školama i po deset zaposlenika zaraženo, a o zarazi i izolaciji učenika da i ne govorimo.

Mjesecima smo od bivšeg šefa Odjela za obrazovanje slušali mantru kako online nastava nije dobra, bez ijednog valjanog argumenta za to. Ko će odgovarati za takvu samovolju? Zar nismo mogli kombinovati nastavu? Kada se zaraza “rasplamsa”, preći na online nastavu, a nakon smirivanja situacije opet se vratiti u klupe? Rješenja ima, ni jedno nije idealno, ali najgore je ne preduzimati ništa.

Samostalni sindikat zaposlenih u obrazovanju poziva nadležne da pod hitno prekinu nastavu u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Brčko distriktu BiH na sedam dana i sastavi sa proljetnim raspustom te da se za to vrijeme osmisle modeli i alternative za nastavak ove školske godine.

 

PREDSJEDNIK SINDIKATA
Almir Denić, prof.

 

Izdvojeno