bdf.brcko@gmail.com

TREBA LI TRAŽITI ODGOVORNOST NADLEŽNIH ZBOG VELIKOG BROJA ZARAŽENIH I UMRLIH U DISTRIKTU?

Svaki dan svjedočimo o sve goroj epidemiološkoj situaciji u Brčko Distriktu BiH. Procentualno smo najgori po broju zaraženih, kao i po broju umrlih. Iza ove statistike stoje tragedije bolesti i umiranja onih, od kojih bar neki nisu morali da se razbole i da umru. I nikome ništa.

Da li je baš tako i, ako jeste, zašto je to tako? Da li je subjektivan faktor sukrivac za ovako veliki broj zaraženih i umrlih u Distriktu?

Prije par dana je konstatovano u jednoj od srednjih škola u Distriktu da su direktorica i pedagogica pozitivne na Covid 19. One su bile u intenzivnoj komunikaciji sa većinom profesora, a ovi sa učenicima.

Ne treba posebno dokazivati da se u školi profesori, a posebno učenici u potpunisti ne pridržavaju osnovnih pravila kontinuiranog nošenja maski i držanja fizičke distance.
Stoga je za pretpostaviti da bi mnogi profesori, a onda i učenici mogli biti zaraženi. Naravno, ako se kontakti sa zaraženima ne stave u izolaciju t tako spriječi nova zaražavanja i nova umiranja. To se, naravno, ne dešava. Nastava se nastavlja, kao da se ništa nije desilo.

Profesori su zbunjeni, učenike to ne interesuje. Vlast, kao i uvijek, nesposobna da uradi bilo koji ozbiljan posao, pravi se da to ne primjećuju. Zato i nemamo zakon o online nastavi, niti je pokrenuta procedura javnih nabavki vakcina. Čekajmo COVAX, pa ko preživi, preživi.

Mnogi građani Distrikta se javljaju sličnim povodom. Kažu, bili smo u kontaktu sa zaraženim osobama, a ne znamo šta da radimo. Pošto nemaju uputstvo šta da rade, nastavljaju da se druže sa ukućanima, radnim kolegama, poznanicima i prijateljima.
I onda se pitamo zašto imamo tako veliki broj zaraženih i umrlih. A to su samo neki od primjera slabosti subjektivnog faktora.

Ova, kao i prethodne vlasti je nekompetentna. Čast pojedincima. Posljedica toga su, ovaj put, veoma ozbiljne stvari, bolest, pa i smrt građana.

Glavni razlog tome je nedostatak odgovornosti. Na nivou BiH pomalo sazrijeva svijest da građani imaju pravo da traže odgovornost nadležnih. Stoga bi trebalo, i u našem slučaju, pokrenuti tužbu protiv nadležnih NN lica za ovako veliki broj zaraženi i umrlih, nedostatak vakcina i mnogo toga drugoga. Vrijeme je da građani shvate da su subjekti-gospodari, a ne poslušnici vlasti. Zbog toga plaćaju veoma veliku cijenu.

 

O.P.L.

Izdvojeno