bdf.brcko@gmail.com

Ima osnova da se tuže neki nosioci vlasti zbog ugrožavanja zdravlja građana Covidom 19

Već odavno je jasno da je odgovor vlasti na pandemiju apsolutno neadekvatan. U međuvremenu problem je dodatno eskalirao sa ne nabavkom vakcinom u isto vrijeme kada je virus mutirao u sojeve koji su daleko zarazniji i smrtonosniji od prvobitnog. Sve to je posljednjih dana dovelo do praktično sloma zdravstvenog sistema u BiH, i izuzetno visoke smrtnosti.

Advokatica Senka Nožica, iz Advokatskog društva „Ademović, Nožica i partneri“ odgovorila je na  pitanje da li postoji zakonska osnova da građani zbog svega tuže državu.

– Ima osnova za tuženje određenih dužnosnika, ne bi ih nabrajala, za krivično djelo ugrožavanje zdravlja. Što se tiče naplate štete i pojedinačnih tužbi, mislim da svaki zdravstveni radnik ili porodice onih koji su umrli u domovima za stare osobe, bi mogli tužiti iz razloga što su upravo te kategorije trebale biti prve u redu za vakcinisanje.

Tako je stajalo u protokolu u januaru, da je vakcinisanje počelo kad i u susjednim državama. Oni bi svakako imali mogućnost da tuže. Ne znam kakav bi stav zauzeo Sud, ali mislim da postoji osnov. Kada je riječ o krivičnoj odgovornosti mislim da ona postoji za Predsjedavajućeg Vijeća ministara i još neke osobe u Federaciji i nešto manje u Republici Srpskoj jer su tamo nešto ipak i uradili.

Tužilaštvo šuti jer se u ovom trenutku bavi nekim ličnim obračunima iako su trebali davno reagovati, kaže Nožica.

 

Izvor: https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/nozica-gradani-imaju-osnova-da-tuze-odredene-drzavne-sluzbenike-zbog-katastrofalne-reackije-na-pandemiju-639684

Izdvojeno