bdf.brcko@gmail.com

Oslobođenje grupacija darovala knjige brčanskoj Gimnaziji: “Daruj poklon koji se iznova otvara”

Oslobođenje grupacija nastavila je podjelu knjiga školama širom Bosne i Hercegovine u okviru provedene akcije “Daruj poklon koji se iznova otvara”. Naša destinacija proteklog vikenda je bio Brčko distrikt.

U gradu na Savi smo posjetili gimnaziju Vaso Pelagić, školu koja kotira jako visoko po pitanju obrazovanja učenika. To potvrđuje činjenica da njihovi učenici po završetku srednje škole bilježe odlične rezultate na univerzitetima širom svijeta. Međutim, zbog složene administracije I pozicije samog distrikta, do knjiga dolaze malo teže.

“Nailazimo na problem kod nabavke lektirnih knjiga, da ne možemo da nabavimo naslove koji nama trebaju. Raspisuju se tenderi, koji propadaju zbog toga što ne možemo da nabavimo te naslove. Da li je stala proizvodnja s tim lektirnim djelima ili šta već, ne znam koji je razlog, kazala je direktorica JU Gimnazija “Vaso Pelagić” Amela Helać.

Uprkos ovom problemu, ulažu sve napore da za učenike obezbijede što veći fond knjiga. Profesori maternjih jezika ističu da su ponosni na činjenicu da učenici imaju veliku ljubav prema čitanju.

– Djeca ovdje najviše koriste knjige koje su im potrebne za lektiru, međutim oni vole čitati I van nastavnog plana I programa. Da li na našem jeziku, ili na engleskom ili njemačkom, svejedno, pošto jako dobro vladaju jezicima. Pored lektire vole čitati enciklopedije, razne brošure I slično, ističe profesorica bosanskog jezika i književnosti Amela Rizvanović.
Ključ ovakvog odgoja učenika je sama dostupnost biblioteke, koju učenici koriste često I van nastave.

“Biblioteka radi tokom čitave godine, bez obzira da li je ljetni ili zimski raspust. Bibliotekar je uvijek tu na raspolaganju, I oni znaju da mogu uvijek doći, podići knjigu, itd. Zaista su zainteresovani, ne samo za školsku literaturu već I za naučnu, dodaje Rizvanović.
U sklopu naše akcije “Daruj poklon koji se iznova otvara”, uz pomoć gledatelja, pisaca, umjetnika i ostalih javnih ličnosti, uspjeli smo prikupiti preko 2.500 knjiga, koje ćemo distribuirati u pet škola širom Bosne I Hercegovine.

Izvor: oslobođenje.ba

Izdvojeno