bdf.brcko@gmail.com

Kako natjerati građane Distrikta da plaćaju parking mjesta???

Javno poduzeće „Putevi Brčko“ bi kroz nekoliko mjeseci u svoje poslovanje trebalo uvesti novi način naplate dnevnih karata prema kojemu bi troškovi naplate neplaćenih parking karata, za građane koji dugovanja ne podimire na vrijeme, trebali biti značajno niži nego što je to sada slučaj.

Direktor ovog poduzeća Vlado Jevtić, kaže da su ugovori s odvjetnicima, koji će raditi na poslovima naplate dnevnih parking karata, već potpisani i da je gotovo sve spremno za početak realizacije ovakvog načina naplate.

„S obzirom na to da smo bili u situaciji da zbog dnevne parking karte koja košta 14 KM, odnosno sedam ako se plati u roku od osam dana, da se korisnici koji nisu redovno uplatili opterete s iznosima od 200 do 300 KM, odlučili smo uvesti novi način naplate, i već smo zaposlili dva pravnika koji će raditi na tim poslovima“, rekao je Jevtić.

Angažirani pravnici će raditi na poslovima naplate parking karti, prije svega u Brčko distriktu, a u drugoj fazi i s osobama iz drugih sredina, koji nisu izvršili obvezu plaćanja dobivene dnevne parking karte. Jevtić je pojasnio kako bi prema ovome, umjesto dosadašnjih 200 do 300 KM, troškovi naplate parking kartata iznosili između 60 i 70 KM, što bi za korisnike parking prostora značilo značajno manje troškove.

Pojasnio je kako se novi način naplate ne odnosi na slučajeve koji su već u postupku, te da za njih vrijedi dosadašnji način naplate dnevnih karti. U JP „Putevi Brčko“, redovno se vrše analize osoba koji ne plaćaju dnevne karte, a prema statistici, njih 60 posto, protiv kojih je pokrenut sudski postupak, je nastanjeno na području Distrikta, dok preostali dolaze iz drugih gradova u BiH i inozemstva.

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno