bdf.brcko@gmail.com

Za transparentno finansiranje nevladinih organizacija: Nije nam mjesto na stubu srama

Neformalna grupa “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz Brčko distrikta” uputila je na adrese Vlade i Skupštine Brčko distrikta uputili obnovljene inicijative za uvrštavanje prijedloga predstavnika civilnog društva koji se odnose na dodjelu i kontrolu korištenja sredstava za finansiranje i sufinansiranje civilnog društva iz budžeta Brčko Distrikta.

Inicijative su prvobitno dostavljene nakon održane javne tribine “Finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta” u junu prošle godine, dok su se nakon sastanka sa aktuelnim predsjednikom Skupštine u januaru ove godine odlučili na upućivanje obnovljenje inicijative. U nastavku pročitajte sopštenje u cjelini:

Upućena obnovljena inicijativa Vladi i Skupštini BD: Nije nam mjesto na stubu srama

“Nadamo se da će nadležni uvažiti naše prijedloge kako bi se u ovo oblast napokon uveo red i rad organizacija civilnog društva skinuo sa stuba srama u Brčkom”, zaključili su iz neformalne grupe “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz Brčko distrikta” nakon što su na adrese Vlade i Skupštine Brčko distrikta uputili obnovljene inicijative za uvrštavanje prijedloga predstavnika civilnog društva koji se odnose na dodjelu i kontrolu korištenja sredstava za finansiranje i sufinansiranje civilnog društva iz budžeta Brčko Distrikta.

Inicijative su prvobitno dostavljene nakon održane javne tribine “Finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta” u junu prošle godine, dok su se nakon sastanka sa aktuelnim predsjednikom Skupštine u januaru ove godine odlučili na upućivanje obnovljenje inicijative.

“Na sastanku smo saznali da su u toku pripreme za izradu novog Pravilnika o finansiranju nevladinih organizacija iz budžeta BD. Predsjednik Skupštine je tada načelno prihvatio našu inicijativu da se civilno društvo uključi u nadzor nad implementacijom projekata koji se finansiraju iz budžeta. Kako smo i najavili na sastanku, očekujemo poziv za učešće u izradi podzakonskih akata”, naveli su iz neformalne grupe “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz Brčko distrikta”.

Predstavnici civilnog društva od nadležnih očekuju da u skladu sa Zakonom o budžetu pripreme i usvoje kriterije za projektno i programsko finansiranje i sufinansiranje civilnog društva koji će obezbijediti konkurentnost i jednak tretman prijavljenih, kao i da u pripremu i primjenu ovih kriterija omoguće uključenost reprezentativnih predstavnika civilnog društva.

Kao i da se u Pravilniku za dodjelu sredstava iz budžeta udruženjima, fondacijama, drugim pravnim i fizičkim licima predvidi:

– objavljivanje javnih poziva za projektno i programsko finansiranje i sufinansiranje civilnog društva na internet stranici Vlade Brčko distrikta i drugim sredstvima javnog informisanja,

– uvede obavezna prezentacija javnog poziva i edukacija zainteresovanih aplikanata o načinu i proceduri podnošenja aplikacija,

– osim projektnog, predvidi programsko sufinansiranje civilnog društva na osnovu prihvatljivog godišnjeg programa i drugih potrebnih kriterija,

– obavezno izvještavanje o planiranim i realizovanim aktivnostima i troškovima korisnika budžetskih sredstava za finansiranje i sufinansiranje civilnog društva,

– učešće predstavnika civilnog društva u komisijama za vrednovanje prijava za finansiranje i sufinansiranje civilnog društva i kontrolu korištenja dodijeljenih sredstava,

– uspostavljanje registra dodijeljenih grantova, kao i aktivnih i neaktivnih organizacija civilnog društva.

Iz neformalne grupe su napomenuli da je neprofitnim organizacijama iz budžeta Brčko distrikta u protekloj godini dodijeljeno je 8,84 miliona KM, ukupno je budžetom planirano devet miliona KM, a pred kraj godine rebalansom je ta stavka povećana na 11,29 miliona maraka.

Najviše tekućih grantova dodijeljeno je sportskim klubovima i udruženjima i vjerskim zajednicama, a među favorizovanim neprofitnim organizacijama bili su političke partije i udruženja kulture, oboljelih i proistekla iz rata. Tekuće grantove iz budžeta Brčko distrikta dobilo je manje od polovine neprofitnih organizacija. Na osnovu javnih poziva dodijeljeno je znatno manje tekućih grantova od zakonom predviđenih 44 odsto.

Na osnovu ovih, ali i drugih podataka ekspertskog izvještaja o finansiranju neprofotinih organizacija u Brčko distrikutu koji je predstavljen javnosti u februaru može se utvrditi da je dodjela tekućih grantova neprofitnim organizacijama u 2020. godini bila nepromijenjena, nedovoljno transparentna, zakašnjela, nepotpuna i diskriminativna prema većini neprofitnih organizacija.

Odnosno, da je dodjela tekućih grantova neprofitnim organizacijama u prošloj vršena na način kako je to rađeno i prethodnih godina, bez javnih poziva za 70 odsto dodijeljenih tekućih grantova i dovoljnih kriterijuma, favorizovanjem određenih neprofitnih organizacija i pristrasnim postupanjem po zahtjevima neprofitnih organizacija.

“Nadamo se da će nadležni uvažiti naše prijedloge kako bi se u ovo oblast napokon uveo red i rad organizacija civilnog društva skinuo sa stuba srama u Brčkom”, zaključili su iz neformalne grupe “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz Brčko distrikta”, navedeno je u sopštenju Grupe za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno