bdf.brcko@gmail.com

Ratni veterani VRS, Armije BiH i HVo-a na komemoraciji u Boderištu kod Brčkog: Odati počast svim žrtvama

Na poziv Udruge obitelji branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne – Brčko (UOPIN Ravne – Brčko), ratni veterani, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) skupa sa aktivistkinjama/ima Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd prisustvovali su nedavno obilježavanju obljetnice stradanja hrvatskih branitelja 108. HVO brigade u selu Boderište kraj Brčkog.

Prema navodima predsjednika Udruge obitelji branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne – Brčko (UOPIN Ravne – Brčko) Ive Anđelovića, tog 8. ožujka/marta 1993. godine jedinice Vojske Republike Srpske su napale selo Boderište u jutarnjim satima. U tom napadu poginulo je osam branitelja, pripadnika 108. HVO brigade Ravne Brčko, dvojica su ranjena i zajedno sa nekoliko civila zarobljena. U toku dana je zaustavljen dalji prodor i vraćeno stanje na početne položaje. U tim kontra-okršajima je stradalo i 13 pripadnika Vojske Republike Srpske.

„Na današnji dan prije 28 godina mi se sjećamo naših branitelja sa prostora Boderišta i drago mi je da su sa nama danas, po prvi put, i predstavnici Centra za nenasilnu akciju, mirovne organizacije koja okuplja veterane iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, da svi zajedno odamo počast stradalima, na čemu im svima koji su došli zahvaljujem“, dodao je Anđelović.

Žaljenje za žrtvama, na obje strane, osjeća i ratni veteran HVO-a Mirko Zečević Tadić.
„Danas iskazujemo počast braniteljima koji su položili svoje živote braneći svoja ognjišta i svoje kućne pragove. Naravno žalimo i za žrtvama sa suprotne strane koje su pale i tog dana na Boderištu, ali i svih narednih dana sve do kraja rata. Ja ne mogu da mrzim ljude sa druge strane i trebamo da oprostimo svim ljudima nebitno kojoj strani da su pripadali. Da pokušamo da nastavimo život jedni sa drugima, ako je to ikako moguće da nastavimo taj put ka pomirenju i boljem suživotu i da napokon nastavimo da živimo ovdje zajedno, kako nam ne bi za nekih deset, dvadeset, pedeset godina, ponovo došao rat“, izjavio je Mirko Zečević Tadić, vetaran 108. pješačke brigade HVO iz Brčkog.

Amer Delić, ratni veteran Armije RBiH i član Centra za nenasilnu akciju, pojašnjava kako su ratni veterani imali namjeru prisustvovati na obje komemoracije i iskazati počast svim žrtvama.

„Danas smo ovdje u Boderištu sa svojim prijateljima, bivšim borcima 108. HVO brigade, na dan kada se ova zajednica sjeća svog najtežeg dana i najtežih gubitaka koje su ovdašnje obitelji doživjele. Došli smo sa mješovitom grupom ratnih veterana VRS, HVO-a i ARBiH i mirovnih aktivista iz regije da se solidarišemo sa ovim ljudima u njihovom bolu i da pošaljemo poruku da možemo zajedno da izgradimo povjerenje kao preduslov izgradnje pravednijeg društva za sve naše narode. Živimo naše živote kao da smo osuđeni na čekanje, čekamo da za nas neko učini neka djela kako bismo normalno živjeli, čekamo da neko učini naše prostore sigurnim i za nas i naša pokoljenja. Ne treba čekati, treba se sjećati i rata i ljudi koji su u njemu stradali i djelovati poučeni tim iskustvom kroz koje smo prošli. Potrebno je da se uvažavamo i nađemo mjesta u srcu za sve stradale. Željeli smo posjetiti i susjednu Grbavicu gdje se ta zajednica sjeća svojih poginulih pripadnika VRS-a na današnji dan, ali nažalost u ovim uslovima to nismo uspjeli i nadam se da ćemo to biti u prilici naredne godine“, izjavio je Amer Delić.

Učestvovanjem na Svetoj misi, te komemorativnom programu i opijelu za poginule, ratni veterani i mirovni aktivisti su položili vijenac na spomen obilježje i time odali počast stradalima.

„Kao ratni vojni invalid Vojske Republike Srpske djelujem i kao saradnik Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd od 2003. godine na mirovnim aktivnostima. Obilježavamo neobilježena mjesta stradanja i učestvujemo na komemoracijama za stradale civile i vojnike svih strana u proteklom ratu. Danas smo došli ovdje da se poklonimo žrtvama Boderišta jer smatram da je važno da radimo na pomirenju i opraštanju jedni drugima, a da pri tom ne zaboravljamo na žrtve“, rekao je Đoko Pupčević, veteran VRS-a iz Šamca.

Ratni veterani iz regije u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su nazočili komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Ahmićima kod Viteza, Grabovici kod Mostara, Skelanima kod Srebrenice, Briševu i Zecovima kod Prijedora, Korićanskim stijenama, Stupnom Dolu kod Vareša, Boderištu kod Brčkog, Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

piše: CNA
Izvor: nenasilje.org

Izdvojeno