bdf.brcko@gmail.com

Građani Brčkog su ogorčeni jer u Distriktu vakcina još nema?

Vakcine čekaju i građani Brčko distrikta. Nadleženi u Distriktu nadaju se prvim dozama iz Covax sistema krajem marta kako je najavila ministrica Turković. Do tada, vakcinisan je samo dio medicinskih radnika i to u Srbiji.

Dok je u ostalim područjima Bosne i Hercegovine vakcinacija počela, građani Brčkog su ogorčeni, jer u distriktu vakcina još nema. U Vladi distrikta kažu da prvu isporuku očekuju krajem marta.

EAD ŠADIĆ, šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta

“Bitno je istaknuti da smo mi sve obaveze prema Kovaks sistemu ispunili i ono prema zadnjim informacijama koje smo dobili prvi kontigent kroz kovaks trebalo bi da se desi 23. marta.”

Plan vakcinacije u Distriktu je izrađen. Obratili su se i entitetskim ministarstvima zdravlja da bi obezbijedili dodatne doze.

“Mi smo se već obratili entitetima da idemo u zajedničku direktnu nabavku, pošto naši pergovori nisu uspjeli. Prema zadnjim informacijama koje smo dobili od premijera Fbih oni su spremni da Brčko distrikt uključe u svoju nabavku.”

Više od 200 zdravstvenih radnika bolnice u Brčkom vakcinisano je u Srbiji. Među njima je i Dubravka Letić, viša medicinska sestra.

“Ja sam primila rusku vackinu. Jeste li se revakcinisali? Da jučer. Kakva su iskustva? Nisam imala nikakvih reakcija, smatram da je dunost obaveza svakog zdravstvenog djelatnika da spriječimo mogućnost širenja epidemije.”

DALIBOR STOKIĆ, direktor JZU “Zdravstveni centar Brčko”

“Ovdje vakcine nema, a kad će biti ne znamo, tako da je sve to neizvjesno.Od ovih većih grupa, bila je revakcinacija druge grupe, srijeda četvrtak je bila revakcinacija poslije tri nedjelje, na prvi spisak koji sam napravio se prijavilo 195 ljudi.”

U iščekivanju vakcina, Brčaci su u dilemi, da li se vakcinisati.

 

Izvor: bhrt.ba

Izdvojeno