bdf.brcko@gmail.com

Dogovorena edukacija medicinskog osoblja i liječenje pacijenata iz Brčko Distrikta u UKC Banja Luka

Ljekari iz Univerzitetsko kliničkog centra RS iz Banjaluke, predvođeni zamjenikom direktora ove ustanove, danas su posjetili Bolnicu u Brčko distriktu kako bi razgovarali o uspostavljanju međusobne saradnje između ove dvije zdravstvene ustanove.

„Naše medicinsko osoblje je iskoristilo današnju posjetu ljekara iz UKC-a Banjaluka da sa njima razmijeni uskustva, prije svega, po pitanju liječenja najtežih kovid pacijenata jer ovaj centar u Banjaluci je jedan od najboljih takve vrste u BiH”, istakao je dr. Dušan Stokić, direktor brčanske Bolnice.

“Nakon današnje posjete, konkretno je dogovoreno da medicinsko osoblje iz Brčko distrikta u narednom periodu dolazi na edukacije u Klinički centar u Banjaluci kao i da pacijenati iz distrikta budu liječeni u našoj zdravstvenoj ustanovi”, naglasila je zamjenica direktora UKC-a Banjaluka prof. dr. Zvezdana Rajkovača.

Uspostavljanje konkretne saradnje između ove dvije zdravstvene ustanove praktično znači da bi uskoro pacijenti iz Brčko distrikta mogli koristiti neke od najsavremenijih metoda liječenja konkretno kad je u pitanju borba protiv virusa Covid 19.

“Na UKC-u u Banjaluci tenutno imamo aparat za vantjelesni krvotok odnosno tz. vantjelasna pluća i na taj način možemo da pomognemo bolesnicima kada sve druge metode konvencionalne mehaničke ventilacije odnosno vještačkog disanja više ne pomažu”, naglasio je prof. dr. Peđa Kovačević, načelnik Klinike intezivne medicine.

Tokom današnje posjete visoke delegacije ljekara sa UKC-a iz Banjaluke brčanskoj Bolnici razgovarano je i o nedostatku ljekara i drugog medicinskog osoblja kao hroničnom problemu sa kojim se brčansko zdravstvo sve više susreće.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno