bdf.brcko@gmail.com

Vrijeme da usmjerimo strateški pogled ka Balkanu

Devet zemalja EU zatražilo je od Žozepa Borela, visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost, da zapadni Balkan bude vraćen na agendu na strateškom nivou.

Kako piše austrijska javna televizija ORF, uz austrijskog ministra spoljnih poslova pismo su potpisali ministri iz Njemačke, Hrvatske, Češke, Grčke, Irske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

“Vjerujemo da je krajnje vrijeme da usmjerimo strateški pogled ka Balkanu. Moramo razgovarati o tome kako ćemo uticati na unutrašnje procese u regionu i na angažman trećih zemalja”, istaknuto je u pismu.

Ministri su napomenuli da se od avgusta 2019, kada je posljednji put vođena debata o strategiji ka regionu, mnogo toga promijenilo, uz poziv da je neophodno investirati značajno više sredstava i uložiti napore kako bi se pomoglo regionu.

Pozvali su da se u aprilu organizuje samit ministara spoljnih poslova zemalja EU, uz napomenu da je davno došlo vrijeme da se o regionu diskutuje na mnogo detaljniji i mnogo više strateški način.

“Ako ne reagujemo, drugi akteri će se na naš račun umiješati u njihove unutrašnje poslove. Time bi došlo do potkopavanja naše pouzdanosti, uvjerljivosti i ozbiljnosti, posebno kad je u pitanju solidarnost”, naglašeno je u tom pismu.

Osim toga, u pismu je istaknuto da se SAD spremaju za pojačan angažman u regionu.
“Kako bismo s njima kao našim najvažnijim partnerom mogli biti na ravnopravnom nivou, važno je da se držimo zajedno”, naglašeno je u pismu.

Ovaj odnos prema SAD posebno je važan, jer je novi američki predsjednik Džo Bajden obećao je da će vodeću ulogu u evropskom susjedstvu prepustiti EU. Konkretno, to bi značilo da će SAD morati da prihvate Kristijana Šmita, njemačkog kandidata za novog visokog predstavnika, ako on bude odraz evropskog jedinstva, jer bi u suprotnom Bajden prekršio svoje obećanje.

Zvanični Berlin će pustiti još neko vrijeme da se SAD izjasne o Šmitu, ali neće pokušati “progurati” njegovu kandidaturu na silu, jer očekuju da Bajden pokaže poštovanje prema Evropi i ispuni obećanje.

U tom smislu važno je da je Šmit najavio blisku saradnju sa specijalnim predstavnikom EU, a i Johan Zatler, specijalni predstavnik EU, u nedavnom intervjuu “Nezavisnim” najavio je da želi saradnju sa Šmitom sve dok se OHR postepeno ne zatvori.

Faris Kočan, ekspert za evropske integracije zapadnog Balkana i istraživač na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani, za “Nezavisne” ocjenjuje da je pismo ministara spoljnih poslova devet zemalja EU vrlo indikativno, jer dolazi nakon samita u Zagrebu, u kojem se govori o djelovanju aktera iz trećih zemalja u regionu.

On, međutim, upozorava da je važno da se EU ne bavi regionom samo iz strateških razloga u odnosu na geostrateške rivale poput Rusije i Kine, već i da to iskoristi za kredibilnu podršku proširenju EU.

“Ali, sve u svemu, ja mislim da do istinskog zastoja nije došlo, jer smo u decembru 2020. tokom njemačkog predsjedanja EU dobili Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, koji bi mogao u sljedećim godinama mobilizirati do devet milijardi evra za projekte, i na takav način je EU i dobila veoma bitan instrument za implementaciju nove metodologije proširenja”, smatra Kočan.

(MONDO)

Izdvojeno

Preminuo naš sugrađanin, Brčak, IMRAD KOPČO ( MEHMEDA ) KOPČALIĆ

S tugom u srcu obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je 11.7.2021. godine, u Kanadi, nakon duže bolesti, preminuo naš dragi IMRAD KOPČO ( MEHMEDA...

Danas je preminuo naš sugrađanin Hadžić Galib-Gale

Danas je preminuo naš sugrađanin, prijatelj, rođak Hadžić (Himeze) Galib-Gale. To je još jedna u nizu nepravdi i tragedija koja je zadesila ovu porodicu. Neka im...

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...

ŠTE REĆI A NE ZAPLAKATI: Kako je u Brčkom biran Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar”

„Šta reći, a ne zaplakati?“, možda je najbolja uvodna rečenica za tekst koji se bavi nevjerovatnim zakonskim rješenjima i praktičnim improvizacijama u izboru članova...

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti...

TURSKI KONZULAT U BRČKOM JE IZMIŠLJOTINA: Brukamo se, pokazujući koliko malo poznajemo prošlost Distrikta

Dvorana hotela Bosna - Zadužbina Ljubomira Krsmanovića, u kojoj je tobože bio smješten Carski osmanski konzulat u Brčkom.Ovaj nacionalni spomenik, od silne naše brige,...

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji...